Annons

Wall Street-bloggen

Daniel Kederstedt

Daniel Kederstedt

Kort och gott sagt: Oj.

Under natten till söndagen amerikansk tid kom en riktig bomb som inkluderar Steve Jobs, olagliga överenskommelser och lågbetalda anställda.

Smaskigt värre, inte sant?

En stämningsansökan har lämnats in som hävdar att högt uppsatta chefer på Adobe, Apple, Google, Intel, Intuit, Lucasfilm och Pixar för några år sedan slöt ett avtal om att inte rekrytera varandras personal. Allt för att kunna hålla lönerna nere på de respektive företagen och undvika budkrig om den allra mest talangfulla delen av personalen.

Olagligt så det ryker om det.

Stämningen har lämnats in till en domstol i San Jose och bygger på uppgifter från de drabbade. Till bevisning har de flera mejl som visar hur Steve Jobs själv orkestrerade några av uppgörelserna.

I ett mejl från personalchefen på Adobe framkommer hur Adobes vd Bruce Chizen och Steve Jobs ska ha kommit överens om uppgörelsen för åtminstone sju år sedan. Där står att läsa: ”Bruce och Steve Jobs har en överenskommelse att vi inte ska locka över några Apple-anställda, och vice versa”.

I ett annat mejl från 2007 skriver Palms dåvarande vd Ed Colligan till Steve Jobs följande: ”Ditt förslag att vi ska gå med på att inte anställa varandras personal, oavsett den andres behov, är inte bara fel. Det är troligtvis illegalt.”

I ytterligare ett, också det daterat till 2007, skriver  den dåvarande Google-chefen Eric Schmidt undrande till sin personalchef:  ”Jag tror vi har en policy av att inte värva från Apple” samt ”Kan du få det här att upphöra och förklara för mig varför det händer?”

I mejlet lät han ett mejl från Steve Jobs hänga med längst ner i konversationen där han nämner just uppgörelsen, rapporterar amerikanska medier.

Företagen slår ifrån sig alla anklagelser om att ha nått en olaglig överenskommelse.

Om bloggen


Daniel Kederstedt är SvD Näringslivs korrespondent i världens ekonomiska huvudstad – New York. Med utgångspunkt från Wall Street rapporteras här om finansvärlden, börserna och det internationella näringslivet.

@kederstedt på Twitter