Annons

Wall Street-bloggen

Daniel Kederstedt

Daniel Kederstedt

Vi har väntat. Och väntat. Och så har vi väntat lite till.

Men slutligen tycks de senaste årens mest emotsedda börsnotering nu faktiskt vara på väg att hända.

Två källor med insyn i ärendet säger nämligen till Wall Street Journal att Facebook allra senast på onsdag kommer att lämna in sin ansökan om en kommande börsnotering. I S1-dokumentet kommer företaget att, som förväntat, värderas till mellan 75-100 miljarder dollar. Det är dock i ett första skede. Inte sällan skruvas värdet upp ju närmare vi kommer själva handelspremiären,  som väntas ske i april, maj eller juni. I fallet med Facebook kan det nog också förväntas.

För även om flera analytiker nu förväntar sig att Facebook kan få ett relativt lågt aktiepris eftersom man vill hålla intresset på topp, så är det nog inte att vänta.

Facebooks börspremiär är som sagt väldigt efterlängtad. Och alla (nåja…) på såväl Wall Street som Main Street vill lägga vantarna på en bit av företaget som på sju år har skaffat sig 800 miljoner användare. När aktierna väl börjar handlas bör de också sticka iväg uppåt i raketfart.

Facebook förväntas dra in minst 10 miljarder dollar på noteringen. Det är pengar som kommer att komma väl till pass. It-aktören, som visserligen går plus, lär vilja fylla på kassavalvet för att fajtas vidare mot den stora rivalen Google.

Summan som kommer att håvas in bör vara tillräcklig för att ge Facebook en plats på listan över de 25 företag som har dragit in mest pengar vid en notering. 10 miljarder dollar är dock en bra bit under exempelvis General Motors, som vid sin nynotering i november 2010 plockade in över 15 miljarder dollar.

Värderas Facebook till 100 miljarder dollar innebär det att it-bjässen ligger på ungefär samma nivå som McDonalds och Citigroup.

Att noteringsansökan har varit på gång fick vi ett tydligt tecken på när det tidigare i veckan utfärdades handelsförbud på sekundärmarknaden för ägarna i Facebook.

Dessutom har it-företaget redan passerat den gräns som finansinspektionen har satt upp och som förklarar att företag med över 500 delägare måste visa upp sina räkenskaper för marknaden. Facebook har försökt få till en notering innan siffrorna måste fläkas upp av tvång. Det ska, för övrigt, bli högintressant att få titta på företagets ekonomi när noteringsansökan nu lämnas in.

27-årige grundaren Mark Zuckerberg har däremot hållit en något butter inställning till det här med en notering. Flera gånger har det läckt ut uppgifter om hur han har försökt skjuta på det så länge det bara går. Motiveringen har han bland annat funnit i att han inte vill att de anställda, som äger en stor del i företaget, inte ska tappa fokus på kampen mot Google.

Om bloggen


Daniel Kederstedt är SvD Näringslivs korrespondent i världens ekonomiska huvudstad – New York. Med utgångspunkt från Wall Street rapporteras här om finansvärlden, börserna och det internationella näringslivet.

@kederstedt på Twitter