Annons

Wall Street-bloggen

Daniel Kederstedt

Daniel Kederstedt

Olönsamt att gå i konkurs?

Inte om du är vd.

Wall Street Journal har gjort en längre granskning och snokat reda på ersättningarna för 21 vd:ar i de 100 största företagen som har gått i konkurs under fyra års tid. Tillsammans ersattes de med mer än 350 miljoner dollar under tiden då företagen antingen befann sig i ordnat konkursförfarande (Chapter 11) eller strax därefter.

Det ska noteras att sju av vd:arna plockades in till företagen under Chapter 11-förfarandet eller hade anställts max ett år innan det ansökte om konkursskydd. Det kanske inte är så häpnadsväckande. Men skäl nog att höja på ögonen får vi då tidningen skriver att vissa av de 21 vd:arna faktiskt belönades extra när företaget gick i konkurs.

Ersättningarna var helt enkelt högre då än vad de vanligtvis var.

Medianersättningen för de 21 vd:arna var 8,7 miljoner dollar. Det motsvarar, med dagens valutakurser, cirka 60 miljoner kronor. Det ska jämföras med medianersättningen 2010 en vd på ett S&P500-listat företag som låg på 9,1 miljoner dollar.

Det kan som sagt löna sig att köra ett företag i botten.

Ett exempel som tas upp och granskas i sömmarna är bildelstillverkaren Lear, som ju även har kontor i Göteborg och Trollhättan.

När amerikanska Lear gick i konkurs 2009 stängde det 28 fabriker, kapade mer än 20 000 arbetstillfällen och gjorde aktieägarnas plånböcker lite tunnare. Trots det ansökte Lear om att få betala ut bonusar till sina toppchefer på 20,6 miljoner dollar – däribland 5,4 miljoner dollar till den dåvarande toppchefen Robert Rossiter.

Eftersom staten motsatte sig utbetalningarna valsade ärendet vidare till konkursdomstolen, som inte hade lika god smak för fingertoppskänsla och allmänhetens vrede. Där klubbades de vidlyftiga utbetalningarna igenom.

För att slippa stöta och blöta frågor om ersättningar med staten och i domstolar när ett företag går i konkurs har bolagen nu i allt högre grad börjat skriva uppgörelser som är orubbliga trots en ekonomisk kollaps.

Lear har sedan konkursen återhämtat sig starkt och har skapat mer än 23 000 arbetstillfällen. Men är det ändå rätt att betala ut så stora summor när företaget krisar och anställda får går?

Tveksamt om ni frågar mig.

Om bloggen


Daniel Kederstedt är SvD Näringslivs korrespondent i världens ekonomiska huvudstad – New York. Med utgångspunkt från Wall Street rapporteras här om finansvärlden, börserna och det internationella näringslivet.

@kederstedt på Twitter