Obama petar Geithner – och ökar trycket på bankerna

Det har diskuterats hejvilt exakt hur illa de amerikanska bankerna kommer att drabbas om Grekland skulle kollapsa totalt ekonomiskt. Bland annat framkom det ju att Bank of America i sin senaste rapport hade positioneringar mot PIIGS-länderna värda 14,4 miljarder dollar.

Riktar vi mikrofonen mot Jamie Dimon, vd på JP Morgan Chase, menar han dock att läget är fullständigt under kontroll.

– Den direkta konsekvensen av en grekisk default skulle nästan bli noll för de amerikanska bankerna, sade han i en intervju med CNBC tidigare idag på World Economic Forum i Davos.

Enligt Jamie Dimon är det snarare Spanien och Portugal som är de stora orosmolnen för Wall Streets finansbjässar. Han anser dessutom återigen att problemet med att vissa av aktörerna ännu är ”too big to fail” måste få en lösning. Situationen är ohållbar även om värsta tänkbara scenario skulle inträffa och hela finanssystemet skulle stå på randen till kollaps.

– Vi måste kalla det för konkurs för stora dumma företag, inklusive banker, sade Jamie Dimon. Vi måste bli av med epitetet too big to fail.

Det är just något som president Barack Obama länge har pratat om men faktiskt lyckats väldigt mycket sämre med.

Så sent som i tisdagens State of the Union-tal var han inne på att finansväsendets förtroende har urholkats, att de är för stora och maktfulla och att de bedrägerier som har pågått måste straffas.

Allt är, givetvis, korrekt. Men det sistnämnda skulle kunna sätta bankerna under hårdare press vilket innebär en rätt svår balansgång eftersom ”too big to fail”-problemet inte är löst.

Exempelvis Bank of America tvingas redan nu se företag stå i kö för att kunna avkräva dem på hundratals miljarder kronor sedan bolåneaktören Countrywide, som de köpte 2008, matade marknaden full med defekta produkter. Ytterligare stämningar kommer att trycka ner just den Bank of America hårt.

Den risken tycks Barack Obama vara beredd att ta. I tisdagens tal lät han nämligen också förstå att en större satsning ska genomföras på att dra banker inför rätta som handlat fel gällande just bolånen, inte minst då subprimevarianterna. Några större fällande domar har knappast varit på agendan just inom detta område, så det kan nog tyckas vara på tiden.

Det var ju dessa subprimelån som, förenklat sett, kan sägas skapade den finanskris som mullrade igång 2008.

För att sköta ärendet har Barack Obama tillsatt Eric Schneiderman, statsåklagare i New York som ofta anses vara ute på ett eget korståg mot de stora finansaktörerna.

Att finansaktörerna inte har fått det tuffare än de faktiskt har kan till viss del nog tillskrivas finansminister Timothy Geithner. Hans framtid är nu högst oviss. Enligt honom själv är Barack Obama nämligen så pass missnöjd att han inte lär få sitta kvar ”när Barack Obama blir omvald fyra år till.”

– Han kommer inte att be mig stanna i fyra år till. Jag är ganska säker på det, säger Timothy Geithner i ett osedvanligt öppet uttalande till Bloomberg News.

Timothy Geithner, som ju efterträdde Henry Paulson och sedan tidigare sagt att han kanske inte själv ville sitta kvar fyra år till, ledde ju annars arbetet med att försöka få USA:s ekonomi på fötter. Det har inte riktigt lyckats får man nog konstatera.

Under den senaste tiden har vissa förbättringar synts men ekonomin haltar ännu betänkligt, inte bara på grund av egna inhemska bekymmer utan även på grund av utomstående problem som en försämrad tillväxttakt i världsekonomin och skuldkrisen i Europa.

Visa kommentarer (15 st)

Välkommen att säga din mening på SvD.se. Våra regler är enkla: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. För att få kommentera på SvD.se måste du registrera ett konto med Disqus eller använda ett befintligt konto på Facebook, Google, Yahoo eller OpenID.
Vänliga hälsningar, Maria Rimpi, chef SvD Näringsliv Läs reglerna i sin helhet

 • Anonym

  Efterträtt Ben Bernanke? När då?!

  Daniel

 • Anonym

  Efterträtt Bernkanke? När då?!

 • http://twitter.com/ralfelfving ralfelfving

  ”Timothy Geithner, som ju efterträdde Ben Bernanke och sedan tidigare sagt att han kanske inte själv ville sitta kvar fyra år till, …”

  Jag tror att ni syftar på att han efterträdde Henry Paulson.

  • Anonym

   Så är det förstås. Men dom heter ju inte lika och Bernanke har ju suttit ett tag på en helt annan post…

  • http://twitter.com/kederstedt Daniel Kederstedt

   Självklart. Jag har korrigerat och ber om ursäkt. Klart det är Henry Paulson.

 • http://pulse.yahoo.com/_3E4U7GP4FMPJG53Q75ONNRPMB4 OZ…

  We can only hope, that this argument is irrelevant, and  that  Obama will not be reelected.

 • Anonym

  Tycker du missade att nämna att såväl den förre som den nuvarande finansministern varit anställda på de amerikanska storbankerna just innan de hamnade i vita huset.

  Det är ju fakta som hör till din story. Dvs. banden är och har varit alldeles för starka mellan storbankerna och de styrande för att det ska gå att ändra på detta. Om man själv blivit rik på karusellen med sub-prime lån och andra ifrågasatta finansiella instrument, är man kanske inte så klarsynt.

  Obegripligt att Obama tog in Geithner överhuvudtaget. Men det ingick kanske i en deal med någon val-sponsor.

 • Pingback: Hur lösa kapitalismens kris? | Anders Romelsjös blogg

 • Pingback: Geithner spår 2-3 procents tillväxt för USA – Dagens Industri | Sverige – iWooho.com

 • Anonym

  Man kan också se detta från andra hållet: eurokrisen utlöstes och fördjupades för att den amerikanska presidenten spenderade mer (inför valet i år) än vad han hade råd till…

  • Anonym

   Nja det är nog lika lite Greklands som USAs fel att många av de tidigare rika länderna är körda i botten med katastrofliknade skuldberg. Politikerna har alla varit ytterst svaga. Man har inte vågat balansera sina budgetar, inte heller försökt strama åt kreditgivningen. Titta på PIIGS och USA men också på Japan och Storbritannien. Sedan bör man ju komma ihåg vem som undergrävde USAs ekonomi före Obama. När han tog över var ju statsskulden redan 11.000 miljarder USD. Men visst, Obama har inte lyckats bromsa skuldökningen, tvärtom.

 • Anonym

  Läget i USA är mycket mer allvarligt än man låter komma fram.
  Såg en You tube film igår från Chicago. Ford sökte arbetare och det var en kö på sju kvarter lång bara för att få en ansökningsblankett.
  50 miljoner amerikaner har nu matkuponger för att överleva.
  USA har bara en möjlighet att ta sig ur sin ekonomiska kris, och det är att använda all den krigsmaterial man har i ett eller fler storkrig.
  Så illa är det
  Dessutom alla de nya lagar som har tillkommit i USA. Man har nu fler och värre lagar mot sitt folk än Hitler hade mot sitt tyskland på 1930 – talet.
  Obama är ingen President mer än till namnet – det är andra krafter som styr vad han ska sägo och besluta.
  Vakna

 • Anonym

   50 miljoner konsumenter,vars köpkraft slagits ut av arbetslöshet-fattigdom, enligt Olasse. Denna enorma folksamling borde starta en fond eller en fackförening som tog tillvara deras intressen.Bara deras matkuponger utgör en förmögenhet och deras vilande prestanda en annan.

 • Pingback: Dagens länkar 2012-01-26 « claesleo

 • Pingback: Är human socialistisk ekonomi och demokrati lösningen? | Anders Romelsjös blogg

Bankerna som ger
bäst boränta just nu

Räntekartan

Pressas av succéverktyget • Göteborgare bäst på att pruta.

Nöj dig inte med snitträntan

”Bankerna försöker få folk att tro att de har en bra ränta.”

Mål: hälften kvinnliga ingenjörer år 2030

Över tusen tjejer prövade på yrket vid IGE Day.

”Va, är du teknikintresserad?”

Nio unga tjejer fick känna på drömyrket hos Saab.

Lukasjenko inför böter för arbetslösa

De som inte betalar riskerar att gripas.