Annons

Wall Street-bloggen

Daniel Kederstedt

Daniel Kederstedt

Det har diskuterats hejvilt exakt hur illa de amerikanska bankerna kommer att drabbas om Grekland skulle kollapsa totalt ekonomiskt. Bland annat framkom det ju att Bank of America i sin senaste rapport hade positioneringar mot PIIGS-länderna värda 14,4 miljarder dollar.

Riktar vi mikrofonen mot Jamie Dimon, vd på JP Morgan Chase, menar han dock att läget är fullständigt under kontroll.

– Den direkta konsekvensen av en grekisk default skulle nästan bli noll för de amerikanska bankerna, sade han i en intervju med CNBC tidigare idag på World Economic Forum i Davos.

Enligt Jamie Dimon är det snarare Spanien och Portugal som är de stora orosmolnen för Wall Streets finansbjässar. Han anser dessutom återigen att problemet med att vissa av aktörerna ännu är ”too big to fail” måste få en lösning. Situationen är ohållbar även om värsta tänkbara scenario skulle inträffa och hela finanssystemet skulle stå på randen till kollaps.

– Vi måste kalla det för konkurs för stora dumma företag, inklusive banker, sade Jamie Dimon. Vi måste bli av med epitetet too big to fail.

Det är just något som president Barack Obama länge har pratat om men faktiskt lyckats väldigt mycket sämre med.

Så sent som i tisdagens State of the Union-tal var han inne på att finansväsendets förtroende har urholkats, att de är för stora och maktfulla och att de bedrägerier som har pågått måste straffas.

Allt är, givetvis, korrekt. Men det sistnämnda skulle kunna sätta bankerna under hårdare press vilket innebär en rätt svår balansgång eftersom ”too big to fail”-problemet inte är löst.

Exempelvis Bank of America tvingas redan nu se företag stå i kö för att kunna avkräva dem på hundratals miljarder kronor sedan bolåneaktören Countrywide, som de köpte 2008, matade marknaden full med defekta produkter. Ytterligare stämningar kommer att trycka ner just den Bank of America hårt.

Den risken tycks Barack Obama vara beredd att ta. I tisdagens tal lät han nämligen också förstå att en större satsning ska genomföras på att dra banker inför rätta som handlat fel gällande just bolånen, inte minst då subprimevarianterna. Några större fällande domar har knappast varit på agendan just inom detta område, så det kan nog tyckas vara på tiden.

Det var ju dessa subprimelån som, förenklat sett, kan sägas skapade den finanskris som mullrade igång 2008.

För att sköta ärendet har Barack Obama tillsatt Eric Schneiderman, statsåklagare i New York som ofta anses vara ute på ett eget korståg mot de stora finansaktörerna.

Att finansaktörerna inte har fått det tuffare än de faktiskt har kan till viss del nog tillskrivas finansminister Timothy Geithner. Hans framtid är nu högst oviss. Enligt honom själv är Barack Obama nämligen så pass missnöjd att han inte lär få sitta kvar ”när Barack Obama blir omvald fyra år till.”

– Han kommer inte att be mig stanna i fyra år till. Jag är ganska säker på det, säger Timothy Geithner i ett osedvanligt öppet uttalande till Bloomberg News.

Timothy Geithner, som ju efterträdde Henry Paulson och sedan tidigare sagt att han kanske inte själv ville sitta kvar fyra år till, ledde ju annars arbetet med att försöka få USA:s ekonomi på fötter. Det har inte riktigt lyckats får man nog konstatera.

Under den senaste tiden har vissa förbättringar synts men ekonomin haltar ännu betänkligt, inte bara på grund av egna inhemska bekymmer utan även på grund av utomstående problem som en försämrad tillväxttakt i världsekonomin och skuldkrisen i Europa.

Om bloggen


Daniel Kederstedt är SvD Näringslivs korrespondent i världens ekonomiska huvudstad – New York. Med utgångspunkt från Wall Street rapporteras här om finansvärlden, börserna och det internationella näringslivet.

@kederstedt på Twitter