Annons

Wall Street-bloggen

Daniel Kederstedt

Daniel Kederstedt

I en tid när motsättningarna mellan fattiga och rika fortsätter att bubbla i USA har Disney passat på att ösa pengar över sin vd Robert Iger.

Under fjolåret fick han 52 miljoner dollar – alltså cirka 1 miljon kronor per dag – för styra underhållningsföretaget. 21,4 miljoner dollar av ersättningen utgår i form av aktier. I kontraktet som de båda parterna har kritat på finns dock även en garanterad minimilön på 30 miljoner dollar per år fram till och med 2015.

Robert Iger är förstås inte ensam om att kvittera ut extremt mycket pengar. En annan som drar in storkovan på sitt arbete är Tim Cook, vd på Apple. 2011 fick han ett aktiepaket värt 378 miljoner dollar (2,6 miljarder kronor) för att leda företaget i minst tio års tid. Det ska jämföras med hans företrädare Steve Jobs som arbetade mot en ersättning på 1 dollar. Steve Jobs, som avled i början av oktober, avböjde aktieersättningar och optioner enligt E24.se och Wall Street Journal.

Enligt USA Today kommer bland annat Gene Isenberg, ordförande för Nabors Industries, att belönas med 126 miljoner dollar när han slutar. Det är ungefär dubbelt så mycket som Sanjay Jha, vd på Motorola, och Doyle Simons, vd på Templed-Inlad, kommer få insatta på sina konton när de går skilda vägar med arbetsgivarna.

Miljonersättningarna är en het potatis i USA. Sedan Occupy Wall Street drog fram frågan har den blivit en självklar del i valdebatten. Just nu råder dessutom bonustider på Wall Street, vilket innebär att flera tusen miljarder dollar ska betalas ut. På de 34 största finansföretagen kommer ersättningarna att uppgå till 159 miljarder dollar, visar beräkningar från Wall Street Journal.

– Företagsstyrelserna lyssnar inte till samtiden, precis som vd:ar som rättfärdigar sådana här ersättningar, säger exempelvis Roger Martin, lärare vid University of Toronto och författare till boken Fixing The Game: Bubbles, Crashes and What Capitalism can learn from the NFL. Företag lurar sig själva om de säger att det här är vad som krävs för att behålla talangen.

Om bloggen


Daniel Kederstedt är SvD Näringslivs korrespondent i världens ekonomiska huvudstad – New York. Med utgångspunkt från Wall Street rapporteras här om finansvärlden, börserna och det internationella näringslivet.

@kederstedt på Twitter