Annons

Wall Street-bloggen

Daniel Kederstedt

Daniel Kederstedt

USA har knappast varit särskilt välmående under Barack Obamas tre år i Vita Huset.

Det har däremot börsen.

En ny undersökning från Bespoke Investment Group visar nämligen att Barack Obama är en av blott fem presidenter som under sina tre första år på 1600 Pennsylvania Avenue har fått se Dow Jones-index lyfta minst 50 procent.

I Barack Obamas fall handlar det till och med om en ökning med 60 procent, precis som för Dwight Eisenhower och Bill Clinton. I jämförelse med Franklin D Roosevelt ligger Barack Obama dock klart i lä – han fick se börsen raka enorma 190 procent.

Mycket sämre lär det inte heller bli i år, resonerar Wall Street Journal. Enligt tidningen har S&P500-index enbart fallit över 5 procent sex gånger under ett valår sedan 1896. Under 13 av de senaste 15 presidentvalsåren har index dessutom stigit under de sju sista månaderna.

När Barack Obama tillträdde hade finanskrisen bara några månader tidigt svept in med full kraft. Börserna var hårt pressade. Jämfört med idag har de ännu inte återhämtat sig helt men just S&P500 har haft en strålande start 2012. Index, upp 4,7 procent, har sin bästa inledning på ett år sedan 1987.

Om bloggen


Daniel Kederstedt är SvD Näringslivs korrespondent i världens ekonomiska huvudstad – New York. Med utgångspunkt från Wall Street rapporteras här om finansvärlden, börserna och det internationella näringslivet.

@kederstedt på Twitter