Wall Street-bloggen

Daniel Kederstedt

Daniel Kederstedt

En extremt nöjd vd – och en hårt kritiserad och själv missnöjd sådan.

Det är slutresultatet sedan finansbjässarna Wells Fargo och Citigroup nu slängt upp siffrorna för sitt fjärde kvartal på bordet.

De smått dystra tongångarna kommer från det sistnämnda företaget, som framför allt inte lyckats hålla verksamhetens investmentenhet i full gång. Dessutom har det tvingats skriva ned värdet på sina tillgångar.

Citigroup slutade dock ändå på plus 1,2 miljarder dollar, eller 0:38 dollar per aktie. Det kan jämföras med analytikernas förväntningar på 0:54 dollar per aktie. Intäkterna minskade med 7 procent till 17,2 miljarder dollar och kreditförlusterna föll med 40 procent till 4,1 miljarder dollar.

Investerarna och marknadsexperterna har inte låtit sig imponeras. Aktien visar cirka 3 procent minus i förhandeln. Citigroups vd Vikram Pandit säger sig vara smått bekymrad men försvarar resultatet med att det är den ekonomiska turbulensen på marknaden som pressar företaget.

Jerffrey Sica, ordförande för SICA Wealth Management i New Jersey, är allt annat än glad över miljardvinsten:

– Vi ser det här som en väldigt negativ reflektion av Vikram Pandits förmåga att sköta Citigroup, säger han till Reuters och fortsätter. Vad som gör resultatet så hemskt är att man för bara 60 dagar sedan förväntade sig en vinst på cirka 0:80 dollar per aktie. Utgifterna ökade från förra kvartalet.

Till Vikram Pandits försvar kan sägas att Citigroup är långt ifrån ensamt om att ha tvingats kapa vinstförväntningarna under den senaste tiden. Men inte heller Todd Schoenberger, verksamhetschef på Landcolt Trading i Delaware, är imponerad.

– Att Citigroup inte ens lyckas träffa rätt trots att förväntningarna har kapats är ett starkt skäl till oro, säger han.

Desto gladare toner hörs det från, och om, Wells Fargo där John Stumpf leder skutan. Vd:n säger sig vara ”extremt nöjd” med siffrorna för det fjärde kvartalet.

Och det med rätta kanske – vinsten ökade från 3,2 miljarder dollar till 3,9 miljarder dollar, eller 0:73 dollar per aktie. Det kan jämföra med analytikernas förväntningar på 0:72 dollar per aktie. Främst handlar den stora förbättringen om att banken slipper reservera lika mycket pengar som tidigare för att  handskas med dåliga lån.

Nettointäkterna slutade på 4,1 miljarder dollar, eller 0:73 dollar per aktie.

Företaget pressas dock av att intäkter på kontokortssidan minskade med 28 procent.

Aktien handlas svagt uppåt i förhandeln.

– Siffrorna från Wells Fargo är hyfsade. Men ska marknaden verkligen göra bra ifrån sig så måste de stora drakarna visa starka siffror. Här finns oro. Goldman Sachs ska presentera sin rapport imorgon och det kan vara den utlösande faktorn som verkligen spär på oron, säger Todd Schoenberger till Reuters.

Fler bloggar