Annons

Wall Street-bloggen

Daniel Kederstedt

Daniel Kederstedt

Som om det inte vore nog med eurokrisen och att den amerikanska återhämtningen vägrar ta någon som helst rejäl fart.

Nu hotar också något utav en oljekris. Och konsekvenserna kan bli enorma.

I fokus står världens fjärde största oljeproducent Iran – av allt att döma redo att mäta musklerna med västvärlden (inte minst då USA) som anklagar landet för att utveckla atomvapen.

De iranska myndigheterna har levererat flera hot om att ta till det bästa medel som de nog får ses har att tillgå om sanktionerna mot landet skulle bli verklighet – att stänga Harmaz-sundet.

Sundet må vara väldigt smalt – som mest 5 mil brett – men det är extremt viktigt för världens oljetillgång. Omkring 40 procent, eller 17 miljoner fat råolja, av världens oljeleveranser via båt passerar varje dag Harmaz för att slutligen lastas av i framför allt Asien, USA och Västeuropa. Saudiarabien skickar stora mängder härigenom.

USA vore förstås inte USA om det bara satt passivt i sådana här situationer.

Sedan mer än en vecka tillbaka patrullerar flottan i området och står redo att agera.

Budskapet från president Barack Obama är tydligt om att USA inte tolererar en endaste störning i trafiken. Om så blir fallet kommer även företag eller länder som gör affärer med den iranska centralbanken att drabbas, resonerar Vita Huset som även är noga med att poängtera att Iran självt kommer att drabbas hårt om Harmaz-sundet drabbas. Mycket av landets import av bensin, livsmedel och konsumentvaror går just genom sundet.

Oron för att Iran ska göra allvar av sina hot är dock stor. Och oljepriset (i dagsläget på cirka 100 dollar) står redo att raka i höjden, även om oron och priset nu har dämpats något sedan Gulfländerna har lagt sig i situationen och förklarat att de ska försöka kompensera för det oljebortfall som kan komma att uppstå.

De mest positiva experterna varnar för att priset kan sticka 10-20 dollar om ord görs till handling. Men det är som sagt de mest positiva experterna.

Många andra målar, helt riktigt, upp en mycket dystrare bild än så där redan hårt ansatta invånare i såväl USA som Västeuropa lär få anledning att trycka gaspedalen i botten och köra till närmaste bensinmack för att fylla tanken och näringslivet drabbas hårt av högre utgifter.

Det världsekonomin behöver just nu är stabilitet – inte att oljan är fylld av oro och att priset sticker mot 130 dollar eller mer. Om så sker så kommer det inte bara att pressa den globala ekonomin stenhårt, i Europa och USA innebär det dessutom en enormt ökad risk att man får stifta bekantskap med den recessionen man så intensivt fajtas för att slippa ta i hand.

Om bloggen


Daniel Kederstedt är SvD Näringslivs korrespondent i världens ekonomiska huvudstad – New York. Med utgångspunkt från Wall Street rapporteras här om finansvärlden, börserna och det internationella näringslivet.

@kederstedt på Twitter