Annons

Wall Street-bloggen

Daniel Kederstedt

Daniel Kederstedt

Imorgon kväll ska de europeiska ledarna släpa sig till Bryssel för att än en gång försöka dämpa krisen och få ordning på eurozonens problem.

En som börjat göra sin åsikt hörda och uppmana politikerna att verkligen anstränga sig för att nå framgång är USA:s finansminister Timothy Geithner. Efter att ha besökt Tyskland igår anlände han idag till Frankrike för att återigen leverera sitt budskap.

– Jag vill än en gång trycka på hur viktigt det är för USA och andra länder runt om i världen att Europa lyckas bygga ett starkare samarbete. Och jag är övertygad om att de kommer att lyckas.

I USA är oron stor att krisen på allvar ska sprida sig över Atlanten och dra ned USA, som till viss del kan sägas ha börjat notera ett lyft i återhämtningen. En kollaps i Europa skulle troligtvis rasera det mesta.

På bordet imorgon kväll ligger bland annat ett förslag om att ändra om i EU-fördraget. Det skulle exempelvis innebära att euroländerna måste skriva in gränser för budgetunderskottet och statsskulden i sina respektive konstitutioner. Den europeiska centralbanken ECB har låtit förstå att de kan tänkas trappa upp sina stödköp av drabbade euroländers statsobligationer såvida alla förutsättningar är på plats och prisstabiliteten inte hotas.

– Vi är positiva till de framsteg som görs, säger Timothy Geithner i ett uttalande. Inte bara att man genomför ekonomiska reformer runt om i Europa för att skapa möjligheter för en starkare tillväxt framöver, utan även för att man försöker lägga en grund för en starkare valutaunion.

Den amerikanska finansministern, som tidigare idag bland annat mötte Frankrikes president Nicolas Sarkozy och landets finansminister Francois Baroin, poängterade också att han vill se att de så kallade brandväggar uppföras för att skydda krisländerna.

Långt ifrån alla är lika positiva till framtiden för Europa och dess valuta och tar fäste vid att det fortfarande bråkas bland politikerna. Bland annat har Storbritanniens premiärminister David Cameron nyligen sagt att han kommer att vägrar skriva under på ändringar i fördragen om det hotar att försämra den brittiska finansindustrin.

David Murren, investmentchef på Emergent Asset Management, är en av flera som under de senaste dagarna har levererat dystra salvor med anledning av meningsskiljaktigheterna. Eurosamarbetet kommer att spricka, hävdar han till CNBC.

– Det är fascinerande att se hur de europeiska politikerna försöker hålla ihop systemet, som faktiskt är finansiellt bankrutt. Nu måste de försöka ingå pakter med varandra – desperationen är väldigt påtaglig, säger David Murren och lägger senare till att alla ”utom finansfolket i Europa inser detta.”

Simon Smith, chefseonom på FxPro, är inte heller han någon muntergök när det kommer till eurons framtid. I flera uttalanden menar han att de nya försöken att rädda valutasamarbetet är för svaga och än en gång visar att de politiska toppledarna inte förstår den kris som de försöker tackla.

Om bloggen


Daniel Kederstedt är SvD Näringslivs korrespondent i världens ekonomiska huvudstad – New York. Med utgångspunkt från Wall Street rapporteras här om finansvärlden, börserna och det internationella näringslivet.

@kederstedt på Twitter