Annons

Wall Street-bloggen

Daniel Kederstedt

Daniel Kederstedt

Facebooks grundare Mark Zuckerberg skulle, om han ville, kunna ta reda på ungefär det mesta om dig och spana in alla de fotografier som du har blockat för mamma, chefen och galna ex.

Nu har vi fått en ypperlig chans att vända på steken och se Mark Zuckerbergs egna fotografier (extern länk).

Möjligheten uppkom sedan sajten implementerat en funktion som innebar att användarna kunde anmäla fler än ett foto som olämpligt. I samband med funktionen uppstod en bugg som gjorde att privata foton kunde ses av alla.

Facebook stängde förstås snabbt av den nya funktionen. Kvicka användare snodde dock åt sig Mark Zuckerbergs bilder, vilket bör kunna få vd:n att veva det här med privatlivet och säkerheten ytterligare en gång och förstå användarnas oro. Han har tidigare sagt att ”människor inte längre förväntar sig ett privatliv” som tidigare, att man numera är mycket mer vänligt inställd till att dela med sig av sin information.

Även om Facebook, som kommer att börsnoteras under 2012, har varit en framgångssaga när det kommer till att locka användare så har det grymtats en hel del om just inskränkningar i privatlivet. Med ojämna mellanrum görs förändringar som kräver att användaren själv justerar i sina inställningar för att behålla privatlivet intakt. Det har fått många att surna till rejält.

Även EU har reagerat starkt, däribland på en funktion som innebar att sajten automatiskt skulle känna igen personer på fotografier.

Diskussionen om privatlivet är alltså på inget sätt ny. Och Facebook är inte de enda som har fått ta emot kritik. Tidigare i somras kom det bland annat fram att Apple via Iphone lagrade information om var deras konsumenter befunnit sig minut för minut.

Om bloggen


Daniel Kederstedt är SvD Näringslivs korrespondent i världens ekonomiska huvudstad – New York. Med utgångspunkt från Wall Street rapporteras här om finansvärlden, börserna och det internationella näringslivet.

@kederstedt på Twitter