Annons

Wall Street-bloggen

Daniel Kederstedt

Daniel Kederstedt

Det gick från att vara i stor sett ingenting till att bli ett av USA:s största företag. Problemet med energibolaget Enron var bara att vinsterna som redovisades i stort sett bara var luft och att man på vägen bröt mot enormt många lagar, däribland insiderhandel och korruption.

Den här veckan är det exakt tio år sedan Enron föll och en av världens största finansskandaler uppenbarade sig. I samma veva försvann värden på över 40 miljarder dollar och 21 000 förlorade sina jobb och pensionsbesparingar. Ärendet nådde domstol 2006.

För att återknyta tittar vi närmare på vad som har hänt med profilerna sedan ekobrottshärvan.

Jeffrey Skilling, tidigare vd:
Fälldes på 19 av de 28 åtalspunkter som riktades emot honom och dömdes till 24 år i fängelse, däribland för bedrägeri, konspiration och insiderhandel. Försökte nyligen få domen från 2006 omprövad eftersom han ansåg att det begicks flera grova fel under rättegången, men fick avslag av appellationsdomstolen. Jeffrey Skilling, som nu har skakat galler i fem års tid Englewood, Colorado, har dock inte gett upp utan har lagt en ny ansökan om att få domen prövad hos Högsta Domstolen. Hävdar att han är oskyldig till brott.

Kenneth Lay, grundare och tidigare ordförande:
Dömdes på tio av elva punkter för bland annat bedrägeri men avled i en hjärtattack strax därefter och fick aldrig sitt fängelsestraff tidsbestämt. Troligt hade varit att han fått avtjäna 20-30 år bakom lås och bom.

Andy Fastow, tidigare finanschef:
Erkände sig skyldig till att vid två tillfällen ha konspirerat och dömdes, i utbyte mot sitt vittnesmål, till sex års fängelse. Andy Fastow har avtjänat fem år i ett fängelse i Lousiana. Släpps fri den 17 december.

Sherron Watkins, tidigare vice ordförande:
Anses av många som visselblåsaren i skandalen, det vill säga att det var hon som hjälpte till att avslöja ekobrottet. Det är dock inte helt korrekt eftersom  hon inte vidtog några andra åtgärder än att varna vd:n Kenneth Lay om grova felaktigheter i bokföringen – ett budskap som nådde marknaderna fem månader senare. Sherron Watkins, som var en av tre personer att föräras titeln People of the Year 2002 av Time, men har sedan dess haft svårt att få något fast jobb inom finansvärlden. Livnär sig på att undervisa om Enronskandalen.

Michael Kopper, tidigare mellanchef:
Skrev snabbt under en överenskommelse med myndigheterna om att lägga alla korten på bordet. Fick två års fängelse för att ha konspirerat med Andy Fastow. Arbetar enligt CNBC idag på Houston Health Center, som specialiserar sig på behandlingar av HIV/Aids.

Richard Causey, tidigare redovisningschef:
Erkände sig skyldig till de anklagelser som riktades emot honom, däribland konspiration och bedrägeri, och dömdes till fängelse i över fem års tid. Klev ut i friheten för bara två månader sedan och har redan börjat arbeta som bokföringsexpert i Houston.

Foto: AP och Reuters.

Om bloggen


Daniel Kederstedt är SvD Näringslivs korrespondent i världens ekonomiska huvudstad – New York. Med utgångspunkt från Wall Street rapporteras här om finansvärlden, börserna och det internationella näringslivet.

@kederstedt på Twitter