Annons

Wall Street-bloggen

Daniel Kederstedt

Daniel Kederstedt

Att Facebook ska noteras nästa år har vi vetat sedan länge. Däremot har det varit höjt i dunkel om exakt när, även om det har förekommit spekulationer.

Nya uppgifter i Wall Street Journal, som hänvisar till insatta källor, menar att it-bjässen kommer att gå publikt under det andra kvartalet, alltså mellan april-juni. Samtal ska pågå just nu mellan Facebook och finansinspektionen Securities and Exchange Commission för att mejsla fram detaljerna.

Vd:n Mark Zuckerberg har länge varit motståndare till att låta företaget gå publikt, bland annat för att han hellre ser att de anställda koncentrerar sig på fajten mot konkurrenterna än fokuserar på att försöka håva in pengar. De anställda på Facebook sitter på en tung ägardel i företaget.

Enligt uppgifterna i Wall Street Journal överväger Facebook att dra in 10 miljarder dollar i noteringen och att det i så fall skulle värdera it-företaget till mer än 100 miljarder dollar. Att värdet lär rusa i höjden är dock en riktig lågoddsare. Kampen om Facebook-aktierna kommer att vara stor, oavsett börsturbulens eller inte vilket inte kan sägas vara fallet med samtliga företag just nu.

Klimatet är fortsatt frostigt för nynoterade bolag och enligt Renassaince Capital har börsdebutanterna i snitt fallit med närmare 12 procent sedan de sina respektive premiärer.

Om bloggen


Daniel Kederstedt är SvD Näringslivs korrespondent i världens ekonomiska huvudstad – New York. Med utgångspunkt från Wall Street rapporteras här om finansvärlden, börserna och det internationella näringslivet.

@kederstedt på Twitter