Annons

Wall Street-bloggen

Daniel Kederstedt

Daniel Kederstedt

2008 omkom en anställd på Best Buy i Columbus, Ohio, sedan konsumenterna rusat in i butiken och över honom för att få ta del av de enormt prispressade varorna.

Som tur är har vi sluppit händelser liknande de under de senaste timmarna.

Men Black Friday vore förstås inte Black Friday om det inte kom med en rejäl dos galenskap.

Här är tre av ”höjdpunkterna”:

I Los Angeles har en kvinna gripits sedan hon pepparsprejat andra shoppingsugna för att själv kunna lägga beslag på ett större antal produkter. Cirka 20 personer, däribland barn, drabbades av kvinnans ”tävlingsinriktade shopping”, som polisen väljer att kalla det.

I South Carolina sköts en kvinna i foten av två män som krävde att få hennes väska. Polisen kopplar dådet, som skedde utanför en Walmart-butik, till Black Friday. Samtidigt ska en annan kvinna ha skjutit ett flertal skott i luften för att skrämma bort brottslingarna.

I grannstaten North Carolina sköts det också vilt under natten till fredagen. Ingen skadades.

Black Friday är Reornas Rea och markerar början på julshoppingen. Vanligtvis öppnar butikerna upp under morgonen men krisen i USA har fått många aktörer att öppna avsevärt mycket tidigare, i vissa fall redan innan midnatt för att försöka locka till konsumtion. För vissa företag inom detaljhandeln är dagen också extremt viktigt och genererar 25-40 procent av årets intäkter.

Totalt väntas 152 miljoner människor shoppa för cirka 10,7 miljarder dollar under årets Black Friday, som är en slags klämdag och innebär att börsen enbart håller öppet till 13.00 lokal tid. Vad gäller den totala julshoppingen förväntas amerikanarna hosta upp hela 456 miljarder dollar, eller cirka 3030 miljarder kronor. För att göra summan begriplig: Sveriges BNP landade i fjol på 3308 miljarder kronor.

Lite gladare tongångar i videon nedan än i ”höjdpunkterna” ovan. Men tänker mig att den ändå ger en bild av hur det kan se ut när USA förvandlas till ett slags Ullared.

Om bloggen


Daniel Kederstedt är SvD Näringslivs korrespondent i världens ekonomiska huvudstad – New York. Med utgångspunkt från Wall Street rapporteras här om finansvärlden, börserna och det internationella näringslivet.

@kederstedt på Twitter