Annons

Wall Street-bloggen

Daniel Kederstedt

Daniel Kederstedt

Riskkapitalistbolaget KKR har tillsammans med Triton hamnat i svenskt blåsväder sedan vanvård avslöjats på vårdboenden hos Carema.

Nu drar KKR till sig nya rubriker genom att stå bakom ett av de största köpen som ett riskkapitalistbolag har gjort sedan finanskrisen briserade. Tillsammans med Natural Gas Partners, Crestview Partners och Itochu, som är världens största privatägda olje- och gasföretag, slukar KKR gasföretaget Samson Investment.

Kostnaden på 7,2 miljarder dollar, närmare 50 miljarder kronor, är med bred marginal det största förvärvet som KKR har gjort på länge. Uppgörelsen gör dessutom KKR, noterat på New York Stock Exchange, till en av de största aktörerna inom olje- och gasmarknaden i USA.

Samson, som tidigare låg under den amerikanska ägarfamiljen Schustermans vingar, har cirka 1200 anställda och kommer att döpas om till Samson Resources.

Så här ser topp 5-listan ut över de största affärerna där riskkapitalister köpt upp företag:

9 miljarder dollar: Blackstone Group köper Centro Properties Group den 1 mars.

7,2 miljarder dollar: KKR köper tillsammans med tre andra företag Samson Investment den 23 november.

6,3 miljarder dollar: Apax Partners, uppbackade av bland annat den kanadensiska pensionsfonden, köper Kinetic Concepts 13 juli.

3,9 miljarder dollar: Carlyle Group och Hellman & Friedman lägger Pharmaceutical Product Development under sig den 3 oktober.

3,4 miljarder dollar: Bain Capital samt Hellman & Friedman slukar Securitas Direct den 23 juni.

Om bloggen


Daniel Kederstedt är SvD Näringslivs korrespondent i världens ekonomiska huvudstad – New York. Med utgångspunkt från Wall Street rapporteras här om finansvärlden, börserna och det internationella näringslivet.

@kederstedt på Twitter