Annons

Wall Street-bloggen

Daniel Kederstedt

Daniel Kederstedt

Inta försvarsposition, Jon Corzine.

Nu ansluter sig kongressen till den uppsjö av myndigheter, organisationer och åklagare som granskar vad som hände i investmentbolaget MF Global dagarna innan det kollapsade.

En kallelse har lämnats till den tidigare vd:n att infinna sig i Capitol Hill den 15 december för att vittna – något Jon Corzine också förväntas ställa upp på för att undvika att stämmas.

Framträdandet kommer i så fall att bli det första som den hårt ansatte 64-åringen tvingas göra sedan MF Global lämnade in sin konkursansökan. Intresset är förstås enormt stort, inte minst bland de kunder som undrar var deras pengar har tagit vägen.

Visserligen har cirka 1,5 miljarder dollar betalats tillbaka men tidigare prognoser om att 600 miljoner dollar av kundernas pengar ska saknas har nu skruvats upp till det dubbla. En del av dessa har med säkerhet, enligt källor, använts av MF Global för att täcka upp sina egna handlarförluster. Ernest & Young samt Deloitte har dock granskat MF Globals räkenskaper under cirka tre veckor och menar att det saknas klart mer än 1,2 miljarder dollar, rapporterar New York Times.

Jon Corzine, som själv suttit i kongressen i fem år, är dock inte den enda som kommer att kallas till Capitol Hill i Washington. Troligtvis kommer även MF Globals verksamhetschef Bradley Abelow att tvingas vittna. Dessutom kommer Robert Cook, chef för finansinspektionens enhet som granskar handlarverksamheten på Wall Street, och William Dudley, chef på centralbankens enhet i New York, att besöka kongressen för att svara på frågor om hur de kunde tillåta företaget att ta så stora risker. När MF Global föll hade det stora exponeringar mot skuldkrisen i Europa.

Sedan tidigare granskas MF Global bland annat av The Commodity Futures Trading Commission, som övervakar derivathandeln, FBI, finansinspektionen samt åklagare från New York och Chicago.

MF Global väntas bli den åttonde största konkursen i USA:s historia sett till tillgångar.

Om bloggen


Daniel Kederstedt är SvD Näringslivs korrespondent i världens ekonomiska huvudstad – New York. Med utgångspunkt från Wall Street rapporteras här om finansvärlden, börserna och det internationella näringslivet.

@kederstedt på Twitter