Annons

Wall Street-bloggen

Daniel Kederstedt

Daniel Kederstedt

Minns ni Fannie Mae och Freddie Mac?

Klart ni gör.

USA:s regering har tagit fram en plan för att montera ned bolånebjässarna men det innebär inte att problemen är över, långt därifrån. Ett nytt bevis på att krisen består i bolåneinstituten, som övertogs 2008 och äger eller garanterar cirka 50 procent av alla bostadslån, kom idag när Fannie Mae rapporterade en nettoförlust på 5,1 miljarder dollar för det tredje kvartalet. Det var upp från 3,5 miljarder dollar i förlust under samma period 2010.

För att tackla problemen kräver nu Fannie Mae 7,8 miljarder dollar från det amerikanska finansdepartementet.

Aktören följer därmed efter Freddie Mac, som under förra veckan visade förluster på 4,4 miljarder dollar för det tredje kvartalet. Bolåneinstitutet krävde därför 6 miljarder dollar från finansdepartementet.

Att de två företagens knappast mår strålande är ingen nyhet i sig – det väntas dröja flera år innan de ekonomiska problemen är undanröjda.

Den totala summan för att rädda Fannie Mae och Freddie Mac uppgår hittills till 150 miljarder dollar och det talas om att skattebetalarna kommer tvingas hosta upp ytterligare 50-140 miljarder dollar under de närmaste åren.

Samtidigt har det under de senaste dagarna läckt ut uppgifter om att ledningen i Fannie Mae och Freddie Mac dragit in stora bonuspengar. Under fjolåret ska tio chefer i de båda företagen ha fått dela på 12,8 miljoner dollar i bonusar, allt godkänt av statliga övervakningsmyndigheten Federal Housing Finance Agency (FHFA).

En av dem som fått bankkontot påfyllt är Ed Haldeman, vd för Freddie Mac. Han har visserligen sagt att han kommer att sluta inom kort men lyckas knappast undvika den enorm kritik som har blossat upp efter att siffrorna redovisats. Under fjolåret fick han en grundlön på 900 000 dollar men vilket tydligen inte var nog – bonusen skrevs till 2,3 miljoner dollar.

Enligt uppgifter är ledningens förhoppning att bonusarna ska vara intakta framöver trots de nya minussiffrorna – förstås allt annat än populärt.

De två senatorerna John McCain (republikan) och Jay Rockefeller (demokrat) är bara två av de som har slagit bakut. Duon menar bland annat att det är ”skandalöst att cheferna på Fannie Mae och Freddei Mac förväntar sig miljontals dollar i bonusar”. Den före detta presidentkandidaten John McCain menar också att de båda bolagen är synonyma med dåliga företagsledningar, korruption och bedrägeri.

Edward DeMerco, chef på FHFA, har nu kallats till Capitol Hill för att nästa vecka försvara ersättningarna till Fannie Mae och Freddie Mac. FHFA har tidigare också fått kritik för att inte ha varit aggressiva nog när det kommer till att vidta åtgärder för att stabilisera bostadsmarknaden och minska graden av utmätningar.

En rapport från Zillow, som publicerades igår, visar att 28,6 procent av bostadsägarna har lån som överstiger värdet på bostaden.

Om bloggen


Daniel Kederstedt är SvD Näringslivs korrespondent i världens ekonomiska huvudstad – New York. Med utgångspunkt från Wall Street rapporteras här om finansvärlden, börserna och det internationella näringslivet.

@kederstedt på Twitter