Annons

Wall Street-bloggen

Daniel Kederstedt

Daniel Kederstedt

I och med oroligheterna i Italien har finanskrisen lagt in en ny växel. Och nu, om inte förr, så står en sak garanterat klart.

Vi står inför en mycket större ekonomisk svacka än den som uppenbarade sig 2008.

Det hävdar i alla fall den välkände fond- och råvaruinvesteraren Jim Rogers, vd och grundare i Rogers Holding och som tillsammans med George Soros skapade Quantum Fund.

– 2002 var illa. 2008 var än mer illa. Och 2012 eller 2013 kommer att bli än värre, varnar Jim Rogers i en intervju med tv-kanalen CNBC.

Skälet är att skulderna har skenat och att utrymmet för nya är små.

– Senast så fyrdubblades USA:s skulder. Det kan inte hända igen. Inte heller kan Grekland dubbla sina skulder igen, säger Jim Rogers och fortsätter:

– Vi kommer utan tvekan att få se mer kriser i Europa och USA – världen har problem eftersom vi under flera decennier har spenderat enorma summor pengar som vi egentligen inte har.

Uttalandena från Jim Rogers kommer samtidigt som Dow Jones inledde dagen med att falla 2,3 procent till följd av den eskalerande europeiska krisen.

Den italienska tioårsräntan har drivits upp till nya rekordnivåer och har noterats på över 7,25 procent. En nivå över 7 procent anses vara en smärttröskel för där Italien inte längre kan finansiera sig självt på den privata marknaden.

Orsaken till lyftet är den politiska turbulensen där inte många ger mycket för Silvio Berlusconis löften om att avgå. Dessutom dras landet med en nästan obefintlig tillväxt samt enorm statsskuld på cirka 1900 miljarder euro. En stor del av dessa pengar finns i flera viktiga europeiska banker.

Milanobörsen har för övrigt fallit 4 procent och har handelsstoppat den italienska storbanken Intesa Sanpaolo, som innehar italienska statspapper för 64,5 miljarder dollar. London-börsen är ned 1,9 procent medan Stockholm uppvisar minus 2,3 procent.

Jim Rogers, som själv har satsat pengar i euro och dollar, anser att lösningen på krisen är att låta alla som behöver gå i konkurs. Därefter kan övriga nationer slut upp bakom dem och ”försöka strukturera om tillgångarna” och ”börja om från en bättre utgångspunkt.”

Att låta exempelvis Grekland lämna eurosamarbetet är enligt honom knappast en förträfflig idé.

– De skulle bara börja trycka pengar igen och ingen skulle låna ut till dem. Inflationen skulle sticka genom taket och den grekiska ekonomin skulle bara bli värre och värre. Det är inte bra för Grekland eller världen.

Inte alla i USA är redo att skriva under på Jim Rogers uttalanden om att krisen ska bli än värre än vad den var 2008. I världens största ekonomi finns inte sällan en tes om att landet i sig är hyfsat starkt, oron kretsar nästan uteslutande kring hur illa Europa kommer att smitta USA med sina problem. Löser Europa sina problem kommer USA att komma upp på banan igen.

Det är visserligen en åsikt som man kan välja att le lite snett åt eftersom USA skulle ha haft enorma problem oavsett Europas inblandning. Men det är också en åsikt som man inte heller ska avfärda helt.

USA och Europa hänger förstås samman med varandra och flera banker är illa positionerade mot Europa, inte minst redan hårt ansatta Bank of America. Arbetet med att garantera att ingen amerikansk finansaktör ska få vara för stor för att falla har knappast slutförts än. Om marknaden på allvar börjar oroa sig över USA:s finansföretag och dess exponeringar och därför stryper utlåningen lär panik utbryta.

När krisen eskalerade 2008 handlade det framför allt om att länder försökte släcka sina egna bränder inom exempelvis det finansiella systemet. Nu, tre år senare, försöker länder snarare rädda länder vilket har trissat upp insatserna ytterligare.

Om bloggen


Daniel Kederstedt är SvD Näringslivs korrespondent i världens ekonomiska huvudstad – New York. Med utgångspunkt från Wall Street rapporteras här om finansvärlden, börserna och det internationella näringslivet.

@kederstedt på Twitter