Annons

Wall Street-bloggen

Daniel Kederstedt

Daniel Kederstedt

Barclays, Goldman Sachs, Jefferies och Morgan Stanley kan alla bli ett nytt MF Global.

Det hävdar nu i alla fall Dr Doom, eller Nouriel Roubini som han egentligen heter.

Enligt ekonomiprofessorn på New York University, som gjorde sig ett namn som en av få som förutspådde finanskrisen, är kvartetten alldeles för beroende av kortsiktiga lån för att såväl kunna finansiera sin verksamhet från dag till dag som satsa vidare på långsiktiga riskfyllda placeringar.

Risken är stor, hävdar Dr Doom, att tvivel sprids på marknaden om aktörernas framtid och att marknaden därför vägrar låna ut mer pengar till firmorna. Det var precis det som hände med exempelvis Lehman Brothers och Bear Stearns för tre år sedan, eller just MF Global som förra veckan tvingades lämna in sin konkursansökan. Innan marknaden vände det sistnämnda företaget ryggen hade det redovisat en brakförlust, satsat stora pengar på europeiska statspapper samt fått sitt kreditbetyg sänkt av ratinginstitutet Moodys.

För att just minimera riskerna valde Goldman Sachs och Morgan Stanley i sviterna av finanskrisen att strukturera om verksamheterna och bli ett holdingbolag. De har dessutom fyllt på de egna kassorna med pengar. Men enligt Dr Doom är det alltså inte nog för att säkra deras framtid. Goldman Sachs redovisade för övrigt nyss sin andra kvartalsförlust sedan företaget gick publikt. Minusförlusten för det tredje kvartalet skrevs till 428 miljoner dollar.

Nouriel Roubini har i flera uttalanden, däribland på Twitter, sagt att han är högst skeptiskt inställd till framtiden för flera banker runt om i världen. Det är en åsikt som många analytiker vägrar skriva under på.

Mer läsning om MF Global och dess historia samt ett bildspel på de tio största företagskrascherna i USA:s historia.

Om bloggen


Daniel Kederstedt är SvD Näringslivs korrespondent i världens ekonomiska huvudstad – New York. Med utgångspunkt från Wall Street rapporteras här om finansvärlden, börserna och det internationella näringslivet.

@kederstedt på Twitter