Wall Street-bloggen

Daniel Kederstedt

Daniel Kederstedt

I sviterna av MF Globals krasch har de amerikanska övervakningsmyndigheterna nu upptäckt att närmare 4,5 miljarder kronor av kundernas pengar saknas. Pengarna misstänks ha använts för att täcka upp för de investeringar som bjässen gjorde mot irländska, italienska, portugisiska och spanska statspapper – något som inte är tillåtet.

Uppgifterna om de saknade pengarna kring MF Global – en derivataktör som tillsammans med 21 andra bolag fick handla direkt med centralbanken Federal Reserve – kommer troligtvis att leda fram till en större utredning, rapporterar New York Times.

För vd:n Jon Corzine är situationen minst sagt pinsam.

64-åringen har ägnat de senaste tio åren åt politiken, däribland som guvernör i New Jersey, men var mellan 1994-1999 vd för Goldman Sachs. När Jon Corzine misslyckades med att bli omvald anslöt han i fjol till MF Global i vad som många trodde skulle vara en ganska storstilad comeback på Wall Street.

Väl där ska Jon Corzine ha anammat sin tidigare strategi från Goldman Sachs om att försöka öka vinsterna genom att satsa tungt med företagets egna pengar och godkänna en förlust om i alla fall själva skälet till investeringen var väl genomtänkt. I fallet med MF Global hade satsningen på cirka 6 miljarder dollar mot europeiska statspapper väldigt små marginaler för att något skulle gå fel.

De saknade pengarna upptäcktes i helgen i samband med att Jon Corzine som bäst försökte skeppa iväg hela verksamheten till i stort sett varenda större aktör på Wall Street. Bland intressenterna fanns bland annat Jefferies & Company samt Interactive Brokers. Utan att lyckas tvingades MF Global igår lämna in en ansökan om ordnad konkurs, så kallad Chapter 11.

Skulderna uppgick då till 39,7 miljarder dollar medan tillgångar skrevs till 41 miljarder dollar. Den 25 oktober redovisade bolaget en kvartalsförlust på nästan 200 miljoner dollar och förra veckan rasade aktien 67 procent.

MF Global är den åttonde största kollapsen i USA sett till tillgångar. Etta på listan är Lehman Brothers med 691 miljarder dollar.

Foto: Mel Evans/AP

Fler bloggar