Skuldkrisen i Europa fäller bjässe i USA

För bara några dagar sedan redovisade MF Global Holdings en kvartalsförlust på 187 miljoner dollar. Det i kombination med kraftiga uttalanden från flera kreditgivare fick aktien att sparka bakut med hela 66 procent.

Idag riskerar affärerna att ha bommat igen för gott.

MF Global – en bjässe på derivatmarknaden och ett av 22 bolag som får handla direkt med centralbanken Federal Reserve – har tvingats fylla i en ansökan om konkursskydd, så kallat Chapter 11.

I pappren framkommer det att företaget, som leds av Goldman Sachs tidigare vd och New Jerseys ex-guvernör Jon Corzine, har skulder på 40 miljarder dollar.

Skälet är skuldkrisen i Europa. MF Global har under den senaste tiden bland annat satsat på irländska, italienska, portugisiska och spanska statspapper i förhoppning om bättre tider.

Greklandskrisen såg till att den aldrig kom.

MF Global riskerar därmed bli den första stora firman i USA som tvingas duka under på grund av den europeiska krisen. Det rör sig dock inte om ett nytt Lehman Brothers. Analytiker pekar på att konkursen i värsta fall kan leda till att finansföretagen väljer att ytterligare strama åt utlåningen till varandra.

Jon Corzine har under de senaste dagarna arbetat intensivt för att finna en köpare till MF Global.

- Om de inte hittar en köpare så är det enda alternativ som återstår att någon visar sig vara villig och kliva in med tillräckligt mycket kapital för att omstrukturera företaget, säger Christoper Ward, konkursadvokat på  Polsinelli Stughart PC till Reuters. Men jag tror knappast det är möjligt med tanke på marknadsläget och företagets skulder.

MF Global har enbart visat vinst vid tre av de senaste tolv kvartalen.

Företagets största aktieägare är investmentfirmor, försäkringsbolag och hedgefonder, däribland Fidelity, Fine Capital  och Guardian Life Insurance.

Visa kommentarer (4 st)

Välkommen att säga din mening på SvD.se. Våra regler är enkla: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. För att få kommentera på SvD.se måste du registrera ett konto med Disqus eller använda ett befintligt konto på Facebook, Google, Yahoo eller OpenID.
Vänliga hälsningar, Maria Rimpi, chef SvD Näringsliv Läs reglerna i sin helhet

 • Anonym

  Det kommer mera – det kommer flera!
  Det har knappt börjat än. Detta e bara toppen på ett isberg, som e såå jättelikt att ingen kan föreställa sig det!
  /S

  • http://www.facebook.com/people/Tobias-Wallin/516001791 Tobias Wallin

   Men hur går det då med det redan uträknade tillgängliga löneutrymmet under svenska förhandlingar mellan arbetsmarknadens parter? Minskar inte det om svensk industri påverkas negativt av omvärldsförhållandena? Varför säger inte politikerna och fackföreningsfolket någonting?

 • Anonym

  Jon Corzine måste vara helt okunnig om ekonomi som har köpt statspapper i några av världens mest korrumperade länder och all viste att deras ekonomi var konkursmässiga!
  Att Jon Corzine är en gammal politiker som visar på att dom inte har en aning om vad dom håller på med när det gäller ekonomi!

 • http://pulse.yahoo.com/_3E4U7GP4FMPJG53Q75ONNRPMB4 OZ…

  Titta hur Corzine(demokrat) lamnade New Jersey, nar han forlorade valet, enorma skulder.

SJ:s nattåg hotas
av nedläggning

”Svårare att få lönsamhet med nattåg”.

H&M:s Stefan Persson får minst

Börsvärde

Mest överbetald är SSAB:s vd.

Ica säljer Kjell & Company

Ica-gruppren håvar in en reavinst på 440 miljoner kronor.

Facebook på väg att starta banktjänster

Silicon Valley-bloggen

Irland kan bli först ut.

Är du orolig över
stigande bopriser?

enkät

”Man är rädd att köpa dyrt.”