Annons

Wall Street-bloggen

Daniel Kederstedt

Daniel Kederstedt

Bernie Madoff är sedan länge inskriven i historieböckerna som en av världens mest hatade finansherrar sedan han svindlat bort upp mot 65 miljarder dollar genom ett slags pyramidspel (ponzi scheme).

Många, inte minst de som har drabbats, har länge menat att familjemedlemmarna måste ha känt till vad som försiggick. Att så var fallet förnekar nu hustrun Ruth och sonen Andrew i en intervju med CBS 60 Minutes.

Ruths första fråga när Bernie Madoff lade alla korten på bordet inför sina familjemedlemmar var snarare följande:

– Vad är ett ponzi scheme?

– Hon förstod inte ens vad det var, berättar Andrew Madoff i intervjun. Jag tror det var jag som svarade och sa: Det betyder att allt är lögn.

Enligt Andrew ska Bernie därefter ha följt upp med att säga att ”Ja, jag har ljugit för er alla under alla dessa år. Jag har ljugit för alla, jag har ljugit för mig själv.”

– Jag kan inte förklara det, jag menar jag trodde på honom, säger Ruth Madoff som svar på frågan om hur hon inte kunde ha vetat om hans brott. Varför skulle det ens slå mig att det var illegalt? Det fanns ingenting som skulle få mig att misstänka något.

Vad gäller Bernie Madoffs bluff säger Ruth så här:

– Jag tror att han fastnade, det är vad han sa. Och han hade inte modet att tackla sakerna när det kunde ha skett på en mycket mindre skala.

Andrew Madoff arbetade på sin fars firma, så också hans bror Mark som i spåren av avslöjandet begick självmord den 11 december 2010 – på dagen ett år efter att bluffen avslöjats. Andrew menar att bröderna aldrig kom i kontakt med svindleriet eftersom det var en ”fullständigt separat verksamhet”, jämfört med de handlaraffärer som duon ägnade sig åt.

– Vi utförde hundratusentals transaktioner per dag. Och det innebar att vi var extremt upptagna. Och det bara… det slog mig bara inte att han kunde vara involverad i något brottsligt, säger Andrew Madoff.

Han har knappast förlåtit sin far.

– Vad han gjorde mot mig, mot min bror, och mot min familj är oförlåtligt. Vad han gjorde mot tusentals andra människor, förstörde deras liv – jag kommer aldrig att förstå det. Och jag kommer aldrig att förlåta honom för det, säger Andrew som även hade svårt att försvara sin mor sedan hon valt att stanna hos Bernie. Under två års tid hade Andrew och Ruth knappt någon kontakt alls, berättas det i programmet.

– Men jag tänkte aldrig på att lämna eftersom jag inte visste vad jag skulle göra förutom att stanna, säger Ruth Madoff.

Ruth har nu släppt all kontakt med Bernie sedan Mark tog sitt liv. Hon har även lämnat all glamour i New York för att istället inrätta sig i en fyrrummare i Florida. Hon har däremot inte ansökt om skilsmässa eftersom ”det inte spelar mig någon roll – han kommer ändå att dö i fängelset.”

Bernie Madoff, nu 73 år, avtjänar ett 150 år långt fängelsestraff för att ha bluffat bort upp till 65 miljarder dollar. Inga av hans familjemedlemmar har åtalats för något brott, men ytterligare sju har arresterats i ärendet. Han angavs av just sönerna Andrew och Mark.

Om bloggen


Daniel Kederstedt är SvD Näringslivs korrespondent i världens ekonomiska huvudstad – New York. Med utgångspunkt från Wall Street rapporteras här om finansvärlden, börserna och det internationella näringslivet.

@kederstedt på Twitter