Annons

Wall Street-bloggen

Daniel Kederstedt

Daniel Kederstedt

Det har varit ett pressat kvartal – fyllt av farhågor för en ny ekonomisk recession runt om i världen där länder plötsligt stått, eller står, och stirrar rakt ner vid ruinens brant, invånarna håller krampaktigt i plånböckerna på grund av den höga arbetslösheten och politiker fajtas intensivt om exakt vilken väg till räddning som de tror kan vara den rätta.

Situationen är knappast gynnsam för företagen. Exakt hur lite håller vi just nu på att få svar på.

Rapportsäsongen har sparkat igång och än så länge har Alcoa kommit med rapport, så också PepsiCo – båda företagen uppvisar visserligen vinstlyft under det tredje kvartalet jämfört med ett år tidigare men också tecken om att vara pressade av situationen, inte minst Alcoa. Aluminiumtillverkaren drabbas hårt av att den ekonomiska oron har sänkt priset på lättmetallen med 12 procent under juli-september.

Ett tydligt tecken på att företagen känner av det ekonomiska läget syns även på S&P500-index, som i dagsläget befinner sig på samma nivå som 2005. Den 7 oktober hade 174 av de 436 företag som lämnat riktlinjer för sina förväntade siffror (merparten visar vinst) tvingats sänka sina förväntningar på det tredje kvartalet. Enbart 59 hade höjt dem.

Enligt analytikernas beräkningar kommer vinsten per aktie för företagen på S&P500-index att lyfta med i snitt 14 procent under det tredje kvartalet. Det skulle i så fall vara det sämsta resultatet för S&P500, som är tätt sammankopplad med euron, sedan slutet av 2009 och går att jämföra med 19 procent under det andra kvartalet eller 20 procent under det första.

Bland de företag som oroas just nu syns aktörerna inom flygbranschen som har svårt att göra några ordentliga vinster, men också finansjättarna. Särskilt illa väntas läget vara för Goldman Sachs som kan stå inför sitt sämsta kvartalsresultat sedan företaget gick publikt för tolv år sedan.

– När du ser vad som har hänt sedan i augusti – oavsett om det är förhandlingarna om skulderna, sänkningen av kreditbetyget, den fortsatta oredan i Europa eller volatiliteten – så är det bara logiskt att det påverkar den ekonomiska aktiviteten och vinsterna. Jag tror du kommer att få se starka företag dra ifrån de svagare konkurrenterna, säger Matthew McCormick, förvaltare på Bahl & Gaynor, till Bloomberg News.

USA:s president Barack Obama har kallat den europeiska skuldkrisen för den största motvinden för USA:s återhämtning. Men problemen existerar nästan lika mycket på hemmaplan som på andra sidan Atlanten. USA är hårt ansatt för tillfället och väntas i år redovisa en BNP-tillväxt på 1,6 procent, att jämföra med 3,0 procent ett år tidigare.

– Vad som började i augusti som en förtroendekris har inte fått någon lösning. Vi är i en situation där vi måste vänta ut återhämtningen i ekonomin. Och det kommer att ta flera år innan allt är tillbaka där det en gång var, säger Matthew McCormick.

Även de europeiska företagen känner av den pressade ekonomiska situationen. Där förväntas bolagen på Stoxx Europe 600 i snitt redovisa ett vinstlyft på 5,8 procent under det tredje kvartalet jämfört med ett år tidigare. Det skulle vara den svagaste perioden sedan 2009 och går att jämföra med ett vinstlyft på 18 procent ett kvartal tidigare, rapporterar Bloomberg News.

För den som vill hålla koll på när de amerikanska bolagen rapporterar rekommenderar jag Yahoos kalendarium där det går att söka på företag eller se dag för dag.

Om bloggen


Daniel Kederstedt är SvD Näringslivs korrespondent i världens ekonomiska huvudstad – New York. Med utgångspunkt från Wall Street rapporteras här om finansvärlden, börserna och det internationella näringslivet.

@kederstedt på Twitter