Annons

Wall Street-bloggen

Daniel Kederstedt

Daniel Kederstedt

Med tanke på Occupy Wall Street så kommer den här rapporten i det närmaste som på beställning. New Yorks revisionschef har nämligen valt att ställa snittlönen i finansindustrin med den totala snittlönen i den privata sektorn.

Nu dras siffrorna visserligen upp av de enormt vidlyftiga ersättningar som Jamie Dimon och hans kollegor räknar hem. Den gamle gode bankchefen för JP Morgan Chase har ju exempelvis en minutlön på 266 kronor, men likväl går det inte att blunda för skillnaderna. Snarare lär siffrorna fungera som lika mycket tändvätska för Occupy Wall Street som Toivonens 3-2-mål gjorde för det svenska landslaget.

Snittlönen inom finansindustrin var 361 330 dollar under 2010. Det är fem och en halv gånger så mycket som för de resterande anställda inom den privata sektorn. Där ligger snittlönen på 66 120 dollar. Jämförelsevis var skillnaden bara två gånger så stor för 30 år sedan.

När finanskrisen bröt 2008 ut fick industrin, som sysselsätter 12 procent av stadens arbetskraft, ta den största smällen. Ett av tre jobb som försvann i staden kunde kopplas till Wall Street-aktörerna, skriver New York Times men pekar också på att nästan samtliga jobb sedan dess kommit tillbaka.

Flera firmor har under de senaste månaderna dock börjat skära i bemanningen på nytt och så sent som idag kom en rapport som förutspår att 10 000 jobb kommer att försvinna innan slutet av 2012. Det skulle innebär att finansindustrin har tappat 32 000 jobb sedan januari 2008, rapporterar revisionschefen.

Om bloggen


Daniel Kederstedt är SvD Näringslivs korrespondent i världens ekonomiska huvudstad – New York. Med utgångspunkt från Wall Street rapporteras här om finansvärlden, börserna och det internationella näringslivet.

@kederstedt på Twitter