Annons

Wall Street-bloggen

Daniel Kederstedt

Daniel Kederstedt

Droger, och då särskilt kokain, ”förorenar” den ekonomiska världen och är ett av huvudskälen till att börserna svänger så pass som de gör. Det hävdar i alla fall den italienska ministern Carlo Giovanardi idag och ropar på att börsmäklarna måste drogtestas.

– Jag tror knappast att en investerare skulle överlåta förtroendet av hans eller hennes pengar till en alkoholist. Det samma borde gälla för kokain, säger han enligt The Guardian.

Droger inom finansvärlden är förstås inget nytt. Och enligt en undersökning som Wall Street Journal genomförde häromåret framkom att att finansfolket också känner sig mer berättigade än andra människor att använda sig av droger. Huvudskälet: Deras stressade arbetssituation.

Men – droger är inte så vanligt i finansdistrikten som Carlo Giovanardi och många andra vill tro. I alla fall inte om vi ska lita på den undersökning som Sterling Infosystem lät genomföra på Wall Street under fjolåret.

Totalt gick det enbart att spåra knark hos 2 procent av de 5900 anställda, fördelade på 270 olika firmor, som genomgick testet. Det kan jämföras med 3,6 procent som är snittet i stort, eller 4,1 procent för de anställda i återförsäljningsleden, rapporterar Sterling Infosystem.

Den klart vanligaste drogen på Wall Street är, enligt testet, marijuana. Av de som kuggade gjorde åtta av tio det för att ha använt just marijuna – det är upp från cirka sex av tio 2007. Spår av kokain fanns i 7 procent av de de positiva testerna, att jämföra med 16 procent 2007. Amfetamin ökar däremot, från 3 procent till 10 procent. Det stämmer också hyfsat överens med den undersökning som Bloomberg News låtit jämföra där marijuana (3) och kokain (8) återfinns på topp tio av de medel som finansfolket tar till. De två topplatserna innehas av det lugnande läkemedlet Xanax och det ångestdämpade Zoloft.

Enligt Bloomberg News tas marijuana på Wall Street främst för att lugna nerverna, men kommer med ett bakslag om förlorad bedömningsförmåga, korta minnesluckor, svårigheter att tänka klart och förhöjd puls. Kokain däremot skapar en känsla av eufori, tävlingsinriktning och höjer känslan av välmående. Viljan att ta risker anses öka, vilket kan ge Carlo Giovanardi lite belägg för sitt krav.

Att genomföra oannonserade drogtester på Wall Street är inte särskilt vanligt förekommande. Däremot avkrävs ofta nyanställda att underkasta sig ett test. De som trillar dit på allvar bland finansfolket i USA söker sig ofta till nedanstående facilitet, Seabrook House i Pennsylvania. Dess specialitet: 90 dagars avvänjning och att skicka ut en nota på 24 000 dollar.

Om bloggen


Daniel Kederstedt är SvD Näringslivs korrespondent i världens ekonomiska huvudstad – New York. Med utgångspunkt från Wall Street rapporteras här om finansvärlden, börserna och det internationella näringslivet.

@kederstedt på Twitter