Annons

Wall Street-bloggen

Daniel Kederstedt

Daniel Kederstedt

Occupy Wall Street trappar knappast ner på farten – snarare fortsätter organisationen att sprida sig för var dag som går. I dagsläget planeras mer än 1200 demonstrationer runt om i världen. Och från att tidigare mest ha lockat ungdomar syns nu alla ålderskategorier sluta upp för att göra sina röster höjda mot storföretagens makt och ekonomiska orättvisor.

Det handlar, som den löst sammansatta gruppen Occupy Wall Street säger, om att 99 procent av invånarna ryter till mot de 1 procent som sitter på merparten av tillgångarna.

I ett försök att skicka ett budskap till de bankerna i USA, som nu ska börja ta ut en avgift för att låta kunderna använda deras kontokort, har organisationen Occupy Wall Street utropat den 5 november 2011 till Bank Transfer Day.

Tanken är att deltagarna ska ta ut alla sina sparpengar från finansbjässarna. Hur organisationen ställer sig till att en sådan aktion riskerar att spä på arbetslösheten, då bankerna eventuellt kommer känna sig tvungna att varsla om extremt många sluter upp, är oklart.

”Tillsammans kan vi försäkra oss om att bankinstitutionerna för alltid kommer att komma ihåg den 5 november!! Om 99 procent tar ut sina tillgångar från de stora bankinstitutionerna på det här datumet, eller före dess, kommer vi att skicka ett tydligt budskap och ge de 1 procenten en försmak av den rädsla som vi känner varje dag när vi inte kan betala för hyran, maten, läkemedlen, kostnader för el och annat, studenlån.”

Idagsläget har mer än 17000 människor på Facebook sagt sig vara villiga att sluta upp till Bank Transfer Day.

Här nedan kommer en bildspecial från Occupy Wall Street som nu är inne på sin fjärde vecka.

Foto: SCANPIX

Om bloggen


Daniel Kederstedt är SvD Näringslivs korrespondent i världens ekonomiska huvudstad – New York. Med utgångspunkt från Wall Street rapporteras här om finansvärlden, börserna och det internationella näringslivet.

@kederstedt på Twitter