Annons

Wall Street-bloggen

Daniel Kederstedt

Daniel Kederstedt

Flera år av intensiv kamp mot cancern nådde under natten till idag sitt slut.

Steve Jobs är död.

Rollen som Steve Jobs har spelat för dagens samhälle går på inget sätt att underskatta, inte heller hur han har regisserat den renässans som Apple genomgått sedan början av 2000-talet.

Den exceptionellt visionära vd:n, som efterlämnar sig fyra barn och sin käraste Laurene, har visserligen kommit och gått i företaget men det är Steve Jobs som med rätta ska tillskrivas som huvudskaparen till det Apple vi känner idag: Det högst värderade it-företaget med en uppsjö av prylar som konsumenterna slukar och som för alltid har förändrat det sätt på vilket vi integrerar med teknik.

Vad vi kommer att minnas av Steve Jobs är mycket.

I framkant finns givetvis produkter som Macintosh, Ipad, Iphone och Ipad. Men dessutom kommer vi att minnas en man som kämpade mot sjukdomen. 2003 diagnostiserades Steve Jobs med cancern i bukspottskörteln och tvingades ett år senare tillfälligt lämna företaget han var med om att grunda den 1 april 1976. 2009 lämnade han återigen Apple tillfälligt för att genomgå en levertransplantation. Väl tillbaka dröjde det inte längre än till i januari 2011 innan Steve Jobs tvingades ta ytterligare en time-out från arbetet som vd för it-bjässen. I augusti lämnade han över vd-titeln till Tim Cook för att själv ta över ordförandeklubban.

Vid samtliga tillfällen som Steve Jobs har lämnat Apple på grund av hälsoproblem har investerare och konsumenter ställt sig frågan om hur det påverkar företaget. Den frågan ställs, med det nyinkomna beskedet om hans död, också i dag.

Att en vd:s/ordförandes hälsa sammankopplas så pass med ett företagets välmående är unikt. För Apple har det såväl legat i fatet som utgjort en grund att stå på, åtminstone under de, så att säga, goda tiderna. När sjukdomarna började prägla Steve Jobs var det tydligt att det också fanns en oro för Apples framtid. Ett tydligt bevis på det syntes när det, i spåren av Steve Jobs frånfälle, började höjas krav om att börsnoterade bolag ständigt borde offentliggöra sin vd:s hälsa.

Steve Jobs pratade själv nästan aldrig utåt sett om sin hälsa, inte heller om den oundvikliga dagen när han skulle lämna jordelivet. 2005 tog han dock till orda på Stanford University.

– Att komma ihåg att jag ska dö snart är det viktigaste verktyget jag någonsin har fått för att hjälpa mig fatta viktiga beslut här i livet.

– Nästan allting – alla stora förväntningar, all stolthet, all rädsla för skam eller misslyckande – raserar när man blickar döden i ansiktet. Det enda som blir kvar är det som är det verkligt viktiga.

När jag skriver det här sitter jag i en bil på väg från New Jersey och in mot det glimrande New York City. Kvinnan i vägtullen tittar på oss med ledsna ögon.

– Har ni hört de sorgliga nyheterna?

– Ja, säger jag. Det har vi.

Hon nickar lite försiktigt och drar efter andan.

– Jag vet inte hur jag ska klara mig utan alla hans prylar, hans uppfinningar. Att han skulle dö är bara så sorgligt.

Kvinnan i vägtullen är på väg att börja gråta när hon önskar oss en fridfull natt.

Om bloggen


Daniel Kederstedt är SvD Näringslivs korrespondent i världens ekonomiska huvudstad – New York. Med utgångspunkt från Wall Street rapporteras här om finansvärlden, börserna och det internationella näringslivet.

@kederstedt på Twitter