Annons

Wall Street-bloggen

Daniel Kederstedt

Daniel Kederstedt

Centralbankschefen Ben Bernanke skulle kastas ut med huvudet före från Washingtons korridorer. Dessutom skulle Federal Reserve (Fed) som han basar över få en rejäl tillsägelse om att sitta still i stolen.

Det skulle bli resultatet om Rick Perry valdes till president säger republikanen i en intervju under torsdagen.

– Ställningstagandet mot Ben Bernanke måste vara väldigt tydligt. Att använda penningpolitiken för att täcka över tidigare dåliga finansbeslut är en väldigt dålig lösning. Vad vi nu ser är att Federal Reserve lägger sig i saker som de ärligt talat inte har att göra med. Att trycka upp nya pengar ger ingenting vid den här tidpunkten, inte förutom att försvaga dollarsedlarna i våra fickor samt öka risken för en stor inflation.

Att Rick Perry, som har fått se sina popularitetssiffror falla under den senaste tiden till följd av svaga framträdanden i flera debatter, är kritisk till Ben Bernanke är ingen hemlighet. Han har till och med menat att centralbankschefen borde straffas för sitt dåliga arbete.

Ben Bernanke drar sig dock för att trycka igång sedelpressen igen, men har tidigare sagt att det kan bli aktuellt om det ekonomiska läget förvärras ytterligare. Centralbankschefen ser helst att politikerna kommer fram till hur USA ska få fart på sin återhämtning och minskar arbetslösheten.

– Den här arbetslöshetssituationen som vi har är en nationell kris. Vi har haft närmare 10 procent arbetslöshet i flera år och av människorna som står utan har cirka 45 procent varit utan arbete i sex månader eller mer, säger han i ett uttalande.

Att inte heller alla ledamöter inom Fed står bakom Ben Bernankes arbete under den senaste tiden är känt. Charles Plosser, regional Fed-chef i Philadelphia, tar nu bladet från munnen och säger att ”Operation Twist”, där Federal Reserve stuvar om i ränteportföljen, till och med kan skada centralbankens trovärdighet.

– Åtgärderna som vidtogs i augusti och september tenderar att underminera Feds trovärdighet genom att ge intrycket att vi anser att en sådan policy har stor påverkan på återhämtningstakten. Det är min bedömning att den inte har det, säger han.

Charles Plosser säger också att han skulle överväga att dra igång sedelpressen ”om deflationsoro skulle bli ett reellt hot igen”. Det är dock inte troligt, enligt Charles Plosser.

Om bloggen


Daniel Kederstedt är SvD Näringslivs korrespondent i världens ekonomiska huvudstad – New York. Med utgångspunkt från Wall Street rapporteras här om finansvärlden, börserna och det internationella näringslivet.

@kederstedt på Twitter