Annons

Wall Street-bloggen

Daniel Kederstedt

Daniel Kederstedt

Som om Bank of America inte hade nog från början. Nu filas det på ytterligare en stämning mot den krisande bjässen där banken väntas komma att avkrävas enorma 50 miljarder dollar.

Bakom stämningen står en mängd aktieägare, däribland pensionssparare i Ohio och Holland, som är förbaskade över hur dåvarande vd:n Ken Lewis och finanschefen Joe Price agerade vid köpet av Merrill Lynch.

I drygt två månader innan förvärvet klubbades igenom den 1 januari 2009 ska duon ha känt till att köpet av Merrill Lynch även rymde en väntande förlust på 15,3 miljarder dollar. Den informationen ska inte aktieägarna ha fått ta del av, inte heller att Bank of America ungefär i samma veva tog emot ett nödlån på 20 miljarder dollar från regeringen.

Två veckor efter att köpet gått igenom rasade Bank of Americas aktie med cirka 60 procent, något som raderade 50 miljarder dollar i börsvärde. Det är denna summa som aktieägarna, som bland annat tagit hjälp av New Yorks statsåklagare, vill ha tillbaka. Det rapporterar New York Times.

Aktieägarnas krav väntas inom kort landa i Federal District Court på Manhattan där Merrill Lynch-köpet faktiskt redan varit och vänt en gång, sedan den amerikanska finansinspektionen SEC stämde Kenneth Lewis och Joe Price för i stort sett samma sak. Då arbetades det fram en uppgörelse där duon gick med på att betala 150 miljoner dollar i ersättning – en nota som senare togs av banken.

Bank of America har sedan tidigare flera tunga stämningar att hantera, främst kopplade till bolåneaktören Countrywide som slukades 2008. En av dem som har lämnat in en stämning är försäkringsjätten AIG som kräver 10 miljarder dollar i ersättning för att ha handlat med Countrywides defekta bolåneprodukter.

Bank of America föll 5 procent på börsen idag.

Om bloggen


Daniel Kederstedt är SvD Näringslivs korrespondent i världens ekonomiska huvudstad – New York. Med utgångspunkt från Wall Street rapporteras här om finansvärlden, börserna och det internationella näringslivet.

@kederstedt på Twitter