Annons

Wall Street-bloggen

Daniel Kederstedt

Daniel Kederstedt

När de amerikanska politikerna, investerarna och så kallade experterna håller båda ögonen på de europeiska problemen begår de ett enormt fel.

Krisen är nämligen mycket större på hemmaplan än vad de är i Europa.

Det hävdar i alla fall den extremt välkände investeraren Jim Rogers.

– Europa har ett fåtal dåliga stater utan pengar, men så har också Amerika. Vi har Illinois som är större än Grekland, vi har Kalifornien, vi har New York – och du vet, det är rätt stora delstater som har stora ekonomiska problem. Vi har pensionsplaner i Amerika som saknar väldigt mycket pengar, säger Jim Rogers till CNBC.

Jim Rogers, som är bosatt i Singapore och startade upp Quantum Fund tillsammans med George Soros, konstaterar vidare att USA har större och mer djupgående strukturella problem än de krisande länderna i Europa samt högre skuldnivåer.

– Europa har ett par stora problem men helheten av skulderna är inte ens i närheten av lika stora som i USA. Europa har inte ett lika stort underskott i handelsbalanserna som vi har.

Det bästa som kan hända Europa är dock om Grekland tillåts falla, menar Jim Rogers och uppmanar de tyska skattebetalarna att fortsätta protestera mot att ta landets nota.

– Jag skulle inte heller vilja rädda grekerna om jag var tysk, holländare, finne eller österrikare, säger Jim Rogers som dock medger att han har ett egen intresse i att handla mer euro om valutan faller.

Jim Rogers avslutar med att säga att införandet av euroobligationer skulle vara en urusel strategi eftersom ”det skulle ge politikerna i Europa större frihet att spendera pengar”.

– Det kommer bara att göra en eventuell kollaps än värre eftersom de inte tar hand om sina problem. Har man för mycket skulder kan lösningen aldrig vara att skaffa sig mer skulder – ändå är det vad de tycks tro.

Att finna mothugg till Jim Rogers uttalanden om att USA är i sämre skick än Europa är inte svårt. Men i USA fokuseras det nu faktiskt nästan överdrivet mycket på skuldkrisen i Europa istället för de inhemska problemen, som främst ges tid i olika uttalanden från Barack Obama och det knippe av hoppfulla presidentkandidater som finns i det republikanska ledet.

Att USA har problem är självklart, så också att de måste lösa dem.

Statsskulden är enorm, arbetslösheten skyhög och BNP-tillväxten väldigt svag.

Barack Obama försöker lansera en väg till återhämtningen men med en delad kongress som måste klubba igenom eventuella paket tycks det vara nästintill omöjligt att få igenom några större satsningar.

– Extremt små chanser att förslaget går igenom, konstaterar exempelvis Moodys om Barack Obamas paket som föreslår nedskärningar på 3600 miljarder dollar.

Innan året är slut ska visserligen nedskärningar i utgifterna genomföras (ett resultat av de kaosartade förhandlingarna om skuldtaket) men det politiska klimatet är väldigt nära fryspunkten – något som innebär att eventuella stora drag riskerar att få vänta tills i slutet av nästa år då presidentvalet är avklarat.

Samtidigt sitter den amerikanska befolkningen i ekonomisk knipa. Nyligen publicerades statistik som visade att nästan var sjätte invånare i landet levde i fattigdom under 2010. Det är den högsta siffran sedan 1993. Gränsen för fattigdom ligger för en tvåbarnsfamilj på inkomster under 22 000 dollar, cirka 150 000 kronor.

Om bloggen


Daniel Kederstedt är SvD Näringslivs korrespondent i världens ekonomiska huvudstad – New York. Med utgångspunkt från Wall Street rapporteras här om finansvärlden, börserna och det internationella näringslivet.

@kederstedt på Twitter