Annons

Wall Street-bloggen

Daniel Kederstedt

Daniel Kederstedt

Äter brunch med en man från Bostonpolisens bombstyrka.

Han har ett – minst sagt och som tur är – ganska lugnt arbete och viker istället sin arbetstid åt att bevaka och intressera sig för börsen och råvaruhandeln.

– Guldet. Det kan bli spännande om det fortsätter falla, säger han men medger också att han har förlorat stora pengar på silverinvesteringar men knappast gett upp hoppet om framtida pengar. Själv inser jag att jag nästan aldrig skriver om guldet och att det kanske är något att ändra på (eller?) i den här bloggen.

Om det är något att ta i handen så håller Marc ”Dr Doom” Faber med anti-bombmannen från Boston. Enligt den förstnämnde, författare till bland annat Gloom, Boom and Doom Report, överträffade guldet mer eller mindre sig självt när det tidigare i år var uppe på en nivå över 1900 dollar.

Inför dagens handel ligger guldpriset något över 1600 dollar per uns men faller det under 1500 lär det kunna dröja innan botten slås igen, säger Dr Doom som själv har 25 procent av sina investeringar i guld.

– Vi börjar närma oss en botten på 1500, och om den nivån inte lyckas hålla i sig kan det falla till mellan 1100-1200, säger Marc Faber till CNBC och menar att det på inget sätt skulle vara förvånande.

Guldpriset har rasat till följd av nervositeten på marknaden och i fredags upplevde det amerikanska guldet sitt största prisras på mer än fem år.

– Såväl aktiemarknaden som guldmarknaden har upplevt ett stort säljtryck och jag tror att en återhämtning kommer att ske. Efter en återhämtning, som jag tror kommer att ske den här veckan, kan vi mycket väl få se en period av längre nedgång.

Nedan: En årskurva på guldet:

Om bloggen


Daniel Kederstedt är SvD Näringslivs korrespondent i världens ekonomiska huvudstad – New York. Med utgångspunkt från Wall Street rapporteras här om finansvärlden, börserna och det internationella näringslivet.

@kederstedt på Twitter