Annons

Wall Street-bloggen

Daniel Kederstedt

Daniel Kederstedt

Grekfrossan har sänkt aktiemarknaderna världen över. Och än är det inte slut. Mohamed El-Erian, chef på världens största obligationsförvaltare Pimco, menar att världen”går mot en finansiell kris.” Skälet är att Europeiska Centralbanken (ECB) inte har gått tillräckligt hårt fram.

– Du behöver mycket mer eldkraft för att få till en förändring. Titta bara på hur mycket pengar som ECB har satsat och fråga dig själv: Har det förändrat situationen? Svaret är nej, trots att de berörda beloppen varit massiva.

Även finansminister Timothy Geithner ropar efter ett styrkebesked från ECB, men tror också att det kommer.

– Ni kommer att få se dem agera mer kraftfullt inom de närmaste veckorna och månaderna. Men det är svårt för det handlar inte bara om att ge finansiellt stöd, sade han vid G20-mötet i Washington igår.

Till dess att eurokrisen lugnar ner sig kommer de amerikanska börsindexen att fortsätta ned. Så går surret bland analytikerna dagen efter att Dow Jones upplevt sin femte största nedgång hittills i år, minus 3,5 procent eller 391 punkter. Samtliga fyra större ras inträffade i augusti. Inför veckans sista handelsdag visar Dow Jones minus 6,7 procent för veckan.

S&P500 föll med 3,2 procent igår, eller 37 punkter, och har rasat med närmare 8 procent hittills under veckan. Gårdagens röda siffror för Nasdaq skrivs till 3,3 procent, eller 83 punkter, med en nedgång på mer än 6 procent för veckan.

Nya ras är att vänta idag och Ryan Larson, handelschef på RBC Global Asset Management, spår att investerarna kommer att agera i panik om S&P500 faller under årslägsta på 1101,5 punkter. Den nivån nåddes den 8 augusti.

– När paniken slår till säljer investerarna allt som inte fungerar tillräckligt bra, sedan säljer de vad som fungerar för att dra in vinster varefter de säljer allt som går att sälja, skriver Ryan Larson ett i mejl som Bloomberg tagit del av. Många trodde att vi hade sett botten under dagarna kring den 8 augusti men med osäkerheterna som finns på marknaderna, såväl nationellt som utomlands, så tror vi att vi ännu inte har varit där.

När marknaden fylls av panik och rubriker matar ut budskap om stora ras kan det alltid vara värt att komma ihåg att det har varit värre.

Mycket värre dessutom.

CNBC har knåpat ihop en lista, som jag har svängt över i en egen variant, över de största rasen genom tiderna. Den är riktad mot ras i punkter. Vad gäller det största raset i procent så kan det därför sägas att det för Dow Jones del upplevdes i oktober 1987. Då föll index med enorma 22,6 procent.

Om bloggen


Daniel Kederstedt är SvD Näringslivs korrespondent i världens ekonomiska huvudstad – New York. Med utgångspunkt från Wall Street rapporteras här om finansvärlden, börserna och det internationella näringslivet.

@kederstedt på Twitter