X
Annons
X

Wall Street-bloggen

Daniel Kederstedt

Daniel Kederstedt

Den svenska finansinspektionen anser inte att den datoriserade handeln är något att oroas särskilt mycket över, trots att de saknar realtidsinformation. Deras kollegor i USA anser annorlunda.

Nu vill den amerikanska finansinspektionen Securities and Exchange Commission (SEC) satsa 4,1 miljarder dollar på att bygga upp ett nytt datorsystem som ska kunna övervaka algoritmhandeln i realtid, uppger Wall Street Journal.

Misstankar finns att vissa firmor manipulerar marknaden. Och som det är i dagsläget saknar SEC arsenal för att granska handeln och avslöja felaktigheter, då de framför allt måste lita på andrahandsuppgifter från övervakningsfirman Financial Industry Regulatory Authority (Finra).

Likt i Sverige har den datoriserade handeln gjort enorma framsteg under de senaste åren. Antalet avslut som görs varje dag har dubblerats från 2005 för att idag ligga på 8,8 miljarder per dag, visar siffror från Tabb Group.

Finansinspektionen beräknar att det kommer kosta 4 miljarder dollar att bygga datorsystemet, som sedan lär ha en årskostnad på cirka 2 miljarder dollar. Med tanke på att SEC:s egen budget ligger på 1,2 miljarder dollar varje år är det knappast aktuellt att de lär ta notan för det nya övervakningssystemet, som kallas Consolidated Audit Trail (CAT). Istället väntas den landa hos börspalatsen, handlarfirmorna och Finra. Trots att de i sin tur nog lär skicka vidare notan till investerarna genom höjda avgifter är det också härifrån som kritiken hörs allra tydligast mot det nya systemet, bland annat då anses kunna minska intresse för aktiehandeln och få investerare att blicka utomlands.

CAT kom först upp till diskussion för mer än ett år sedan i och med att algoritmhandeln utlöste en så kallad flash crash den 6 maj då Dow Jones störtdök med nästan 1000 punkter på bara några minuter. Finansinspektionen behövde flera månader på sig för att försöka finna svaret till hur kraschen hade uppkommit (genom en gigantisk felaktig säljorder).

Inom de närmaste månaderna väntas SEC lägga fram en detaljerad plan för CAT-systemet.

Om bloggen


Daniel Kederstedt är SvD Näringslivs korrespondent i världens ekonomiska huvudstad – New York. Med utgångspunkt från Wall Street rapporteras här om finansvärlden, börserna och det internationella näringslivet.

@kederstedt på Twitter