Wall Street-bloggen

Daniel Kederstedt

Daniel Kederstedt

Google fortsätter att jagas med blåslampa. Inte bara av konkurrenterna utan även i kombination med EU. I dagsläget har nio anmälningar lämnats in till den enhet inom EU som granskar konkurrenssituationen bland regionens företag.

Anmälningarna kretsar kring Googles marknadsandelar och huruvida det har tagit till otillåtna metoder för att slå ut konkurrenter. Utredningen påbörjades i november efter att flera rivaler, däribland Microsoft, anklagade Google för att missbruka sin dominerande ställning på marknaden.

– Google är den sökmotor som många av oss använder, men att ha dominans är inte detsamma som att missbruka sin dominans. Att missbruka den är ett brott som skyddar eller utökar dominansen genom illegala metoder och vi har ännu att fastställa om så är fallet med Google, sade EU:s konkurrenschef Joaquin Almunia på en konferens idag.

Att Google har en minst sagt ohotad position som etta står i alla fall klart. Google har mer än 90 procent av marknaden, rapporterar it-firman StatCounter som även visar att dess webbläsare Chrome hade 22 procent av marknaden i juli. Det kan jämföras med 42,5 procent för Microsofts Internet Explorer och 28 procent för Mozillas Firefox.

Har Google agerat felaktigt kan det komma att få böta upp till 10 procent av sin globala omsättning – precis som Microsoft och Intel tidigare tvingats göra.

Fler bloggar