Annons

Wall Street-bloggen

Daniel Kederstedt

Daniel Kederstedt

Warren Buffett må ha pumpat in 5 miljarder dollar och en stor dos förhoppningar i företaget men det tar knappast bort de problem som omgärdar Bank of America.

And oh boy, de tycks bara bli fler och fler…

Nu har övervakningsorganet Federal Deposit Insurance Corporation lämnat in en överklagan till Federal District Court på Manhattan. Förhoppningen är att kunna blockera den uppgörelse på 8,5 miljarder dollar som Bank of America ingick med flera stora aktörer på lånmarknaden, däribland Blackrock, Pimco och centralbankens New York-enhet. Missnöjet ska främst pyra kring att uppgörelsen underminerar de statliga program som är i drift för att stabilisera husmarknaden.

Överklagan är bara en av cirka 20 stycken som har lämnats in mot uppgörelsen, som hamrades fram mellan Bank of America och 22 institutionella investerare i juni efter ett nio månader långt bråk kring defekta bolåneprodukter. Dessa var kopplade till Countrywide som banken köpte 2008. Uppgörelsen är den största ett finansinstitut någonsin har gjort och överträffar den totala vinsten som Bank of America har redovisat sedan krisen 2008.

Problemen stannar dock inte där för Bank of America.

Nu har även US Bancorp, som fungerar som en förvaltare för investerare på bolånemarknaden, stämt Bank of America på över 1,7 miljarder dollar för att ha krängt just defekta produkter. I stämningen går att läsa att bolåneprodukterna via Countrywide med en häpnadsväckande fart blev dåliga.

Slaget är givetvis hårt mot Bank of America, som får sägas har kämpat hårt för att kunna lägga finanskrisen bakom sig.

För bara några veckor sedan menade dess vd Brian Moynihan att banken inte behövde ta in nya pengar har bjässen sålt av flera enheter, men det har ännu en problemfylld låneportfölj på cirka 1000 miljarder dollar. Bank of America står nu redo att genomföra en större nedskärning som kapar personalstyrkan med minst 3500, eventuellt kommer det senare att bli tal om en strörre omstrukturering vilket skulle ge 10 000 sparken.

Banken är dessutom den amerikanska aktör som förväntas drabbas hårdast av den europeiska skuldkrisen. Under den senaste tiden har Bank of America fått se sin aktie slaktas – minus 16 procent i augusti och minus 39 procent sedan årsskiftet.

Om bloggen


Daniel Kederstedt är SvD Näringslivs korrespondent i världens ekonomiska huvudstad – New York. Med utgångspunkt från Wall Street rapporteras här om finansvärlden, börserna och det internationella näringslivet.

@kederstedt på Twitter