Annons

Wall Street-bloggen

Daniel Kederstedt

Daniel Kederstedt

Nu kliver den amerikanska regeringen in för att förhindra marknadstvåan AT&T från att sluka den fjärde största aktören, T-Mobile. I de handlingar som har lämnats in till konkurrensmyndigheten i Washington framkommer det att staten ser en oerhörd risk för att konsumenterna skulle drabbas hårt om köpet går igenom.

– Kombinationen av AT&T och T-Mobile skulle innebära att tiotals miljoner konsumenter runt om i USA skulle tvingas betala högre priser, ha färre val och få lägre kvalitet på produkterna på mobilmarknaden, säger statens juridiska ombud James Cole.

Såväl AT&T som Deutsche Telekom, som äger T-Mobile, faller på beskedet. Cirka 30 minuter efter avslöjande handlas aktierna minus 4,5 procent respektive minus 7,7 procent.

Även om konkurrensmyndigheten ännu har att besluta om affären är det från och med nu högst otroligt om den skulle få tummen upp. Och det lär inte det uttalande som AT&T gjorde tidigare idag om att det är redo att ta tillbaka 5000 outsourcade jobb ändra på.

Uppköpsförsöket offentliggjordes den 21 mars och tillsammans skulle de båda aktörerna ha nått en marknadsandel på 39 procent. Försöket att sluka T-Mobile har dock varit kontroversiellt och omgärdats av stort motstånd från konkurrenterna. Hade affären gått igenom skulle USA enbart ha tre aktörer kvar på marknaden: AT&T (129 miljoner kunder), Verizon (101) och Sprint Nextel (50), som lyfter 6 procent på beskedet.

Om bloggen


Daniel Kederstedt är SvD Näringslivs korrespondent i världens ekonomiska huvudstad – New York. Med utgångspunkt från Wall Street rapporteras här om finansvärlden, börserna och det internationella näringslivet.

@kederstedt på Twitter