Annons

Wall Street-bloggen

Daniel Kederstedt

Daniel Kederstedt

Företagen håller på att skjuta sig själva i foten. Det hävdar i alla fall Citigroups investeringschef Richard Cookson och pekar på deras iver att dra åt svångremmen knappast ger en bra grund att stå på för framtiden. Snarare bör investerare vara försiktiga med att pytsa in sina pengar just nu.

– Företagssektorn fortsätter helt enkelt att hellre kapa i kostnaderna än att fokusera på tillväxten. Om de fortsätter så kommer tillväxten till slut att avstanna, säger han till CNBC och passar samtidigt på att hävda att analytikerna enbart ägnar sig åt glädjekalkyler.

– Inte på en endaste marknad är slutsatsen i förväntningarna från en analytiker nya vinstras.

Ytterligare en som ser trubbel framför sig är Nicholas Lyster, europeisk vd för Principal Global Investors. Enligt honom är den volatilitet som vi har fått stifta bekantskap med under den senaste tiden här för att stanna – eventuellt i flera år.

– Vanligtvis brukar du, precis som nu, få se en korrektion på 15-20 procent varefter människor säger att det utgör ett fantastiskt läge att börja handla. Men nu finns det ännu en stor ångest på marknaden, säger Nicholas Lyster och pekar bland annat på den europeiska skuldkrisen som skapat enorm osäkerhet i världsekonomin.

Det i sin tur har Roger Nightingale, ekonom och strateg på RDN Associates, tagit fasta på. Låt oss säga att han knappast skrider orden, snarare rör det sig här om en man som säkerligen vill bli kallad Dr Doom han också.

– Vi kommer troligtvis att kliva in i en global nedgång nästa vår. Det är inte säkert, men det är det mest troliga scenariot. Jag skulle säga att en recession kommer med 65-75 procent säkerhet.

Det stannar dock inte där. Får Roger Nightingale rätt finns det en oerhörd risk att den globala ekonomin inte kommer mäkta med att lyfta igen under flera år. Bristen på BNP-tillväxt kommer snarare kunna ge en rejäl depression som håller i sig under oroväckande många år. USA:s ekonomi rymmer ”många plus för tillfället”, hävdar den amerikanske Roger Nightingale men problemen i Europa kan bara sammanfattas med orden ”ett totalt desperat problem.”

– Jag skulle vara extremt nöjd om, låt säga, en depression enbart stannade i sju år. Men i Japans fall höll den i sig i 20 år, säger Roger Nightingale.

Om bloggen


Daniel Kederstedt är SvD Näringslivs korrespondent i världens ekonomiska huvudstad – New York. Med utgångspunkt från Wall Street rapporteras här om finansvärlden, börserna och det internationella näringslivet.

@kederstedt på Twitter