Annons

Wall Street-bloggen

Daniel Kederstedt

Daniel Kederstedt

Och av orkanen Irene blev det… eh, ja inte mycket alls på Wall Street faktiskt.

Elen har inte gått, översvämningarna har uteblivit och systemen tycks ha hållits intakta. Ja, inte ens den förväntade stroa handelspress på försäkrings- och transportaktörerna lär vara att vänta. Det enda som skulle kunna innebära att måndagen blir något annat än en helt vanlig måndag är att ett antal personer inte lär kunna ta sig till jobbet till följd av fortsatt tröga transportförbindelser.

– Om någonting kommer det här bara ge minskad handelsvolym, säger Randy Billhardt, handelschef på MLV & CO i New York till CNBC. Eftersom det här vanligtvis är en lugn vecka på marknaderna vill vi inte att någon ska lämna sin trygghetszon. Att ta sig till sitt jobb handlar nu om personen själv tycker de är okej med det.

Om veckan blir så lugn som Randy Billhardt säger återstår att se. Men om inget radikalt sker så kommer augusti att skrivas till historieböckerna som den sämsta månaden på aktiemarknaden sedan februari 2009.

När börserna öppnar upp idag ser i alla fall facit för augusti ut så här:

Dow Jones: -7,1 procent.
S&P500: -8,9 procent.
Nasdaq: -10 procent.

Det är som vanligt omöjligt att veta var börserna tar vägen men att de slutar på minus när veckan är summerad är inte helt otroligt. Många av de problem och farhågor som har funnits under den senaste tiden – framför allt skuldkrisen i Europa och möjligheterna att USA tvingas in i en ny recession – har knappat mattats av. Dessutom finns det en hel del uppgifter som kan fungera som bränsle på nedgången.

På torsdag kommer statistik kring produktiviteten i fabrikerna, vilken förväntas uppvisa den första nedgången sedan recessionen. Och på fredag kommer siffrorna för arbetsmarknaden i juli, vilka spås visa på 80 000 nya jobb – långt ifrån nog för att ens ge betyget godkänt. För att på allvar kunna tackla den officiella arbetslösheten på 9,1 procent krävs snarare fyra gånger så många nya jobb.

Efter fredagens tal av Ben Bernanke står det nu klart att centralbanken knappast är redo att agera med nya stimulanser för att försöka lyfta USA. Istället ligger uppdraget hos politikerna i Washington. Det har fått trycket att hårdna på president Barack Obama om att under nästa vecka leverera detaljer kring en ny jobbsatsning.

Om bloggen


Daniel Kederstedt är SvD Näringslivs korrespondent i världens ekonomiska huvudstad – New York. Med utgångspunkt från Wall Street rapporteras här om finansvärlden, börserna och det internationella näringslivet.

@kederstedt på Twitter