Annons

Wall Street-bloggen

Daniel Kederstedt

Daniel Kederstedt

Imorgon, söndag, väntas orkanen Irene slå till med full kraft mot New York City. Och det är inte bara invånarna som förbereder sig med att bunkra mat och hyra undergångsfilmer – även Wall Street har valt att agera för att parera de problem som kan uppstå.

Handelsvolymerna var inte direkt stora under fredagen med ett undantag – marknaden för katastrofobligationer. Enligt de knapphändiga uppgifter som har gått att ta del av har dessutom flera av de största aktörerna satsat på att fylla på kassorna med mer pengar under torsdagen och fredagen för att ha likvida medel till hands.

– Merparten är inriktade på att säkerställa att de har finansiering för måndag utifall kontoren måste hålla stängt på grund av orkanen, säger Mike Lin, chef för finansieringen på TD Securities, i ett uttalande.

Vill det sig riktigt illa kommer inte kontoren kunna öppna upp vare sig på måndagen eller tisdagen, rapporterar Reuters och skriver att tusentals mäklare som bor utanför Manhattan inte kommer att ha möjlighet att ta sig till jobbet på grund av de översvämningar som väntas uppstå.

Medan många av de största aktörerna ligger beläget i Manhattans Midtown och inte ingår i den evakueringsplan som finns för tillfället, så är situationen mer knepig för andra. Goldman Sachs (200 West Street), Deutsche Banke (60 Wall Street) och American Express (World Financial Center) har alla kontor som mycket väl kan komma att drabbas av kraftiga översvämningar.

New York Times och Wall Street Journal har försökt nysta i hur de olika aktörerna förbereder sig inför Irene.

JP Morgan Chase har valt att parera situationen genom att boka en mängd hotellrum i Manhattans Midtown till anställda som bor i farozonen för Irene. Finansaktören har också dragit fram en rejäl el-generatorer så att handeln ska kunna öppna upp på måndag.

Ett internt brev på Citigroup visar att flera medarbetare kommer att få arbeta från arbetsplatser belägna bortom deras huvudkontor på måndag. Wall Street-jätten hoppas kunna dock likt flera andra kunna agera med full kraft redan på måndag. I ett uttalande säger New York-börsen och Nasdaq att de är övertygade om att de kommer kunna öppna upp som vanligt på måndag morgon. Båda firmorna har dessutom datacenter bortom de områden som befaras träffas av Irene.

Allt går dock inte smärtfritt för finansaktörerna. Exempelvis har Bank of America fått stänga cirka 50 kontor i North Carolina och Virgina till följd av orkanen. Just nu utvärderar ledningen om huruvida även kontor i New York ska stängas. Skulle detta ske – eller automaterna stängas ned – överväger Bank of America att göra i ordning flera fordon som kan åka omkring i staden och fungera som insättnings- och uttagsautomater.

Om bloggen


Daniel Kederstedt är SvD Näringslivs korrespondent i världens ekonomiska huvudstad – New York. Med utgångspunkt från Wall Street rapporteras här om finansvärlden, börserna och det internationella näringslivet.

@kederstedt på Twitter