Annons

Wall Street-bloggen

Daniel Kederstedt

Daniel Kederstedt

Oron för de stora bankernas hälsa är minst sagt påtaglig – inte minst kring Bank of America som omgärdas av stora ekonomiska frågetecken och under senaste tiden har fått vänja sig vid att mer eller mindre slaktas på börsen.

Allt är dock inte helt becksvart inom banksektorn.

Visserligen är antalet banker som riskerar att gå under klart fler än 2006, men för första gången sedan dess minskar nu antalet som ligger i farozonen – från 888 stycken under det första kvartalet 2011 till 865 under det andra kvartalet. Det rapporterar statliga Federal Deposit Insurance Corporation (FDIC), som överser totalt 7 513 banker i USA och garanterar insättningar på upp till 250 000 dollar.

Under årets första sex månader kollapsade för övrigt ”enbart” 48 stycken banker, vilket är att jämföra med 86 stycken vid samma tidpunkt 2010. 22 stycken av dessa föll under årets andra kvartal, vilket var den lägsta noteringen sedan i början av 2009 då det mullrade som värst under Wall Street.

Enligt FDIC drog de banker som myndigheten övervakar in 28,8 miljarder dollar i nettointäkter under det andra kvartalet i år. Det var inte bara ett lyft med 37 procent jämfört med motsvarande period 2010 utan dessutom det åttonde kvartalet i rad som siffran justerades i positiv riktning. Värt att notera: Ökningen för det andra kvartalet var den minsta under de senaste åtta kvartalen.

Nedan syns grafik från FDIC som visar antalet problembanker. Uppgiften för det andra kvartalet 2011 med 865 banker har de inte lyckats klottra dit, så den får ni helt enkelt föreställa er.

Om bloggen


Daniel Kederstedt är SvD Näringslivs korrespondent i världens ekonomiska huvudstad – New York. Med utgångspunkt från Wall Street rapporteras här om finansvärlden, börserna och det internationella näringslivet.

@kederstedt på Twitter