Annons

Wall Street-bloggen

Daniel Kederstedt

Daniel Kederstedt

Steve Jobs avgår överraskande som vd för Apple.

Hans ersättare blir Tim Cook, som länge pekats ut som den självklare efterträdaren till den 55-årige medgrundaren av Apple. Tim Cook har också fungerat som operativ chef på Apple sedan Steve Jobs tog ledigt i januari med anledning av sin dåliga hälsa.

– Jag har alltid sagt att om det någonsin kommer en dag när jag inte kan fullgöra mina uppgifter och göra det som förväntas av mig som vd för Apple så skulle ni få veta först. Tyvärr har den dagen kommit, skriver Steve Jobs i sitt uppsägningsbrev.

Steve Jobs lämnar dock inte företaget helt utan blir istället ordförande i styrelsen. Och han säger sig vara hoppfull om en fortsatt framgångssaga kring it-bjässen.

– Jag anser att Apples allra ljusaste och mest innovativa dagar ligger framför oss. Och jag ser fram emot att såväl se och bidra till dess framgångar i en ny roll.

Trots Steve Jobs sjukdom är beslutet mycket oväntat och kan komma att sätta aktien under stor press. Inte många företag är så sammankopplade med en enda person som Steve Jobs är med Apple. När han kom tillbaka till företaget 1997 stod det och stirrade rakt ner i ruinens brant. Idag är det världens näst högst värderade företag med prylar som har en enorm attraktionsförmåga.

Kortsiktigt kommer Apple givetvis att fortsätta vara det Apple vi idag känner. Men långsiktigt? Det är en fråga som just nu har fått enormt många frågetecken kring sig.

Flera uttalanden har gjorts för att försöka stilla den panik som kan uppstå och mata marknaden med ytterligare övertygelse om att Tim Cook, med 13 år i företaget, är rätt man att kliva in i Steve Jobs skor.

– Styrelsen har fullt förtroende i att Tim är rätt person att bli vår nästa vd, säger Art Levinson, styrelsemedlem i Apple, i ett uttalande och tillade att Steve Jobs kommer ”fortsätta erbjuda Apple sina unika insikter, kreativitet och inspiration.”

Nedan följer Steve Jobs uppsägningsbrev till fullo:

To the Apple Board of Directors and the Apple Community:
I have always said if there ever came a day when I could no longer meet my duties and expectations as Apple”s CEO, I would be the first to let you know. Unfortunately, that day has come.
I hereby resign as CEO of Apple. I would like to serve, if the Board sees fit, as Chairman of the Board, director and Apple employee.
As far as my successor goes, I strongly recommend that we execute our succession plan and name Tim Cook as CEO of Apple.
I believe Apple”s brightest and most innovative days are ahead of it. And I look forward to watching and contributing to its success in a new role.I have made some of the best friends of my life at Apple, and I thank you all for the many years of being able to work alongside you.
Steve”

Häng med på Twitter!

Om bloggen


Daniel Kederstedt är SvD Näringslivs korrespondent i världens ekonomiska huvudstad – New York. Med utgångspunkt från Wall Street rapporteras här om finansvärlden, börserna och det internationella näringslivet.

@kederstedt på Twitter