Wall Street-bloggen

Daniel Kederstedt

Daniel Kederstedt

Den dystra spådomen i rubriken har nu sipprat ut från Alan Greenspans läppar. Den tidigare amerikanske centralbankschefen pekar på att skillnaderna mellan ekonomierna i det norra och södra Europa är alldeles för stora för att valutasamarbetet ska kunna fortgå.

Medan exempelvis Finland och Tyskland präglas av budgetdisciplin är situationen den helt omvända i bland annat Grekland och Spanien, konstaterar Alan Greenspan på tankesmedjan Aspen Institutes årliga sammankomst.

-Problemet är att vi ser splittringarna öka, säger 85-åringen. Det här kan inte fortsätta. Den generella stämningen är att vi lever mitt i lugnet före stormen.

Alan Greenspan påpekar, föga förvånande, att en kollaps för euron skulle innebära ”enorma problem inom det europeiska banksystemet” då bankerna har stora lån mot länder nära kollaps, samt att bankernas innehav av ”statsobligationer i euroområdet alltid har uppfattas som väldigt säkra men nu omgärdas av allt mer tvivel.”

Rädslan kring eurons eventuella fall är också dessutom den enskilt största orsaken till att den amerikanska återhämtningen hålls tillbaka, resonerar Alan Greenspan och pekar på världsekonomin är sammanflätad på ett helt annat sätt än någonsin tidigare samt att 20 procent av USA:s export går till Europa.

Alan Greenspan passar också på att avfärda att USA kommer kliva in i en recession – i alla fall just nu. Han medger dock att risken har ökat markant under den senaste tiden.

Foto: Pablo Martinez Monsivias/AP
Fler bloggar