Greenspan: Euron kommer att kollapsa

Den dystra spådomen i rubriken har nu sipprat ut från Alan Greenspans läppar. Den tidigare amerikanske centralbankschefen pekar på att skillnaderna mellan ekonomierna i det norra och södra Europa är alldeles för stora för att valutasamarbetet ska kunna fortgå.

Medan exempelvis Finland och Tyskland präglas av budgetdisciplin är situationen den helt omvända i bland annat Grekland och Spanien, konstaterar Alan Greenspan på tankesmedjan Aspen Institutes årliga sammankomst.

-Problemet är att vi ser splittringarna öka, säger 85-åringen. Det här kan inte fortsätta. Den generella stämningen är att vi lever mitt i lugnet före stormen.

Alan Greenspan påpekar, föga förvånande, att en kollaps för euron skulle innebära ”enorma problem inom det europeiska banksystemet” då bankerna har stora lån mot länder nära kollaps, samt att bankernas innehav av ”statsobligationer i euroområdet alltid har uppfattas som väldigt säkra men nu omgärdas av allt mer tvivel.”

Rädslan kring eurons eventuella fall är också dessutom den enskilt största orsaken till att den amerikanska återhämtningen hålls tillbaka, resonerar Alan Greenspan och pekar på världsekonomin är sammanflätad på ett helt annat sätt än någonsin tidigare samt att 20 procent av USA:s export går till Europa.

Alan Greenspan passar också på att avfärda att USA kommer kliva in i en recession – i alla fall just nu. Han medger dock att risken har ökat markant under den senaste tiden.

Foto: Pablo Martinez Monsivias/AP
Visa kommentarer (629 st)

Välkommen att säga din mening på SvD.se. Våra regler är enkla: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. För att få kommentera på SvD.se måste du registrera ett konto med Disqus eller använda ett befintligt konto på Facebook, Google, Yahoo eller OpenID.
Vänliga hälsningar, Maria Rimpi, chef SvD Näringsliv Läs reglerna i sin helhet

Google försökte köpa Spotify – fick backa

musik

Musiktjänsten krävde skyhögt belopp.

Tjänsterna som utmanar Spotify

Lista

Konkurrenterna som är bolaget hack i häl.

SvD Börsforum

”Allt fler sparar
– men hur gör man?”

spara

Tänk såhär för att pengarna ska växa.

De spenderar mest
pengar på militären

Lista

Världens tio största försvarsbudgetar.

Dropbox framtid ska designas av svensken

blogg

Tjänsten integreras i våra digitala liv.

Utsikt över Riga, Lettland. lettland

Splittrade balter stiger på eurotåget

”Alla klagar på att det blivit dyrt”.

Börsen

BörsFörändring
OMX S30+0,02%
DOW-0,23%
DAX+0,34%
RåvaraVärde
Olja107,94+0,93 $/fat
Guld1 307,97+1,88 $/uns
Silver20,96+0,04 $/uns
ValutaKurs
Dollar6,83 kr-2 öre
Euro9,20 kr-2 öre
Pund11,65 kr-4 öre
Mer börs