Annons

Wall Street-bloggen

Daniel Kederstedt

Daniel KederstedtBilden ovan säger allt om det som hände igår men inte fick ens bråkdel av det utrymme som nyheten förtjänade.

Apple spatserade nonchalant om Exxon Mobile och intog under några timmar positionen som världens största företag.

När handelsdagen stängde var dock ordningen återställd och Exxon Mobile gjorde som det gjort de senaste åren – slutade som herre på världens börstäppa.

Exxon Mobile: 348 miljarder dollar.

Apple: 347 miljarder dollar.

För att göra någon slags jämförelse så är Apple nu mer än dubbelt så högt värderat som Coca-Cola (153 miljarder dollar), omkring fyra gånger så högt som McDonalds samt nästan tio gånger så högt som Ericsson (36 miljarder dollar). Google värderas till 185 miljarder dollar och Microsoft till 214 miljarder dollar.

Dessutom räcker pengarna för att stå för Islands samlade BNP under tre års tid – eller Greklands BNP under ett år. Jämför vi med Sverige så är Apple värt cirka två tredjedelar av värdet för alla varor och tjänster som producerades i landet 2009.

Idag är förväntningarna dock att gårdagens temporära skifte kan bli permanent. Det i sig är ingen skräll – däremot kan vi rynka på ögonbrynen över hur fort det har gått.

Efter en trög utveckling på börsen sedan noteringen i början av 80-talet började aktiekursen röra sig uppåt rejält först 2005. Det var samma år som Steve Jobs förklarade att företaget skulle börja tillverka Intel-baserade datorer och då Ipoden (om du frågar mig) började spela på de senaste årens framgångsrecept om att göra snygga, enkla och smidiga produkter.

I spåren av den senaste kvartalsrapporten där Apple smällde igen dörren på analytikerna än en gång började det viskas om att it-bjässen innan hösten skulle ta över rollen som världsetta.

Det var den 20  juli.

Idag kan vi vara där.

Let the game begin.

Uppdaterat: När börsen stängde gick Apple in på 337 miljarder dollar – Exxon på 330 miljarder dollar.

Om bloggen


Daniel Kederstedt är SvD Näringslivs korrespondent i världens ekonomiska huvudstad – New York. Med utgångspunkt från Wall Street rapporteras här om finansvärlden, börserna och det internationella näringslivet.

@kederstedt på Twitter