Annons

Wall Street-bloggen

Daniel Kederstedt

Daniel Kederstedt

Efter gårdagens enorma ras på börserna världen över och en skuldkris som mullrar vidare i Europa väljer inte Jean-Claude Trichet, chefen för Europeiska Centralbanken, att spara på krutet. Samtidigt lägger han, precis som vanligt, till att hans eget arbete är fullständigt korrekt.

– Det här är den värsta krisen sedan Andra Världskriget och det hade kunnat vara den värsta sedan Första världskriget om inte ledare hade tagit viktiga steg.

Orden fälldes i en intervju i radiokanalen Europa1 och följdes upp med att Jean-Claude Trichet konstaterade att det är regeringarna som ECB kommer att samarbeta med för att försöka hantera krisen, inte centralbankerna. Även om Jean-Claude Trichet vägrade kommentera huruvida ECB köpt än mer statspapper i Spanien och Italien under tisdagen så skvallrade marknaden om att just så var fallet.

Även om inte alla pratar lika ödesmättade ord som Jean-Claude Trichet är det i det närmaste svårt att hitta analytiker, experter och börsmäklare som tror att det vi ser är en tillfällig korrigering. Farhågorna för att USA ska tvingas ned i ytterligare en recession samt att skuldkrisen i Europa ska eskalera tycks snarare stå som spön i backen.

Under tisdagen har börser världen över vänt nedåt, även om en uppryckning syntes på flera håll i Europa omkring svensk lunchtid. Också i USA lyfte index – upp 1-3 procent efter 45 minuter – med positiva siffror främst inom finanssektorn. Bank of America, som föll med 20 procent under måndagen, handlas exempelvis upp med cirka 5 procent.

Att för den delen utesluta fortsatta nedgångar är onödigt. Blicken är framför allt riktad mot centralbanken Federal Reserves (Fed) framträdande klockan 20.15 svensk tid som kan ge rejäla utslag.

Ett räntebesked ska ”avslöjas” från chefen Ben Bernanke och hans kollegor. Problemet är bara att Fed saknar arsenal i frågan. Styrräntan har ända sedan i december 2008 – det var för övrigt senast som vi upplevde lika tunga börsfall som under gårdagen – legat på bottenlåga 0-0,25 procent. Noteras ska att journalisterna inte heller får möjlighet att pumpa Ben Bernanke på svar då han avblåst den nyinförda traditionen med efterföljande presskonferenser.

Ben Bernanke sade i ett uttalande den 13 juli att ”Vi vet inte i vilken riktning ekonomin går” och att ”vi måste fortsätta att behålla alla möjligheter på bordet”. Ett mycket möjligt scenario är därför att Fed kommer att inta en högst försiktig position och säga att paniken kan vara tillfällig, att den kommer från ett ratinginstitut som inte vet vad de har gjort och att centralbanken därför kommer sitta still i båten och avvakta tills vidare.

Ett alternativ är att Fed slutligen går ut och säger att det kvantitativa lättnadsprogram, kallat QE2, kommer att få en fortsättning. QE2 innebar att Fed stödköpte statsobligationer – eller vevade igång sedelpressen om du så hellre vill… – för totalt 600 miljarder dollar under 2011 års första sex månader. Det är däremot omdebatterat exakt hur mycket detta har gjort för USA:s återhämtning (eller brist på återhämtning?).

Att det inte skulle göra så mycket för att förbättra situationen på lång sikt är en åsikt som vädrats flera gånger om under dagen. Problemen är för stora i såväl USA som Europa för att kunna tacklas godtyckligt genom sedelpressarna.

Samtidigt fortsätter oljepriset att falla och noteras nu på den lägsta nivån på nästan ett år, just till följd av oron i USA. För ett fat olja får du nu betala 79:19 dollar – 2:12 dollar billigare än igår.

Om bloggen


Daniel Kederstedt är SvD Näringslivs korrespondent i världens ekonomiska huvudstad – New York. Med utgångspunkt från Wall Street rapporteras här om finansvärlden, börserna och det internationella näringslivet.

@kederstedt på Twitter