Annons

Wall Street-bloggen

Daniel Kederstedt

Daniel Kederstedt

Samtidigt som Wall Street förbereder sig för den tyngsta noteringsveckan på fyra år fortsätter bristen på lösning i frågan om skuldtaket och budgetunderskottet att skapa turbulens på marknaderna. Kombinationen – ja, den är knappast helt lyckad menar analytiker.

Totalt ska 12 bolag noteras under veckan, vilket gör det till den den mest intensiva veckan sedan november 2007 då 17 bolag introducerades på börsen. Främst i ledet står Dunkin Brand Donuts – för allmänheten snarare kanske känt genom munkjätten Dunkin Donuts.

Företaget, som väntas kränga 22,3 miljoner aktier för 16-18 dollar styck när det noteras på Nasdaq imorgon, är övertecknat flera gånger om. Totalt kommer Dunkin Brand Donuts att använda 348 miljoner dollar till att återbetala skulder och därmed positionera sig bättre för att lyckas med sin framtidsvision – att inom 20 års tid ha dubblat antalet amerikanska butiker från dagens 6800 stycken. Företaget sitter, ska dock sägas, på totalt 9800 butiker runt om i världen.

Även om just Dunkin Brand Groups är exkluderat från diskussionerna ifrågasätts det nu på Wall Street hur lyckat det verkligen är att notera ett företag just nu. Skälet stavas de amerikanska förhandlingarna om skuldtaket och budgetunderskottet – en fiaskoartad historia som med största sannolikhet kommer sluta i en sista minuten-uppgörelse och som lämnar landets kreditbetyg (AAA) ytterst sårbart.

En bankanställd som arbetar med just noteringar uppger för CNBC att ”du är galen” om du går vidare med en börsintroduktion under veckan på grund av bristen på lösning i skuldtaksfrågan. Investerarna söker sig till tryggare placeringar och lär tänka efter både en och två gånger extra eftersom de ”inte vet vilket djup marknaden kommer att ta” under de närmaste dagarna. Och Jeff Bunzel, chef på Credit Suisses kapitalmarknadsavdelning i USA, menar att vi har en situation som knappast är ”business as usual eftersom alla är medvetna om makroproblemen som existerar kring skuldfrågan i USA, precis som i Europa”.

Ett företag som väntas få problem är Chefs Warehouse – en matleverantör som dras med låga marginaler i en bransch som betraktas som extremt känslig mot ekonomiska svackor. Frågetecken omgärdar också Union Agriculture Group, Horizon Pharma och White Glove Health – ingen av dem lönsamma på årlig basis, ibland också med högst oprövade affärsverksamheter.

Problemen stannar dock inte bara under vecka 30 – nästkommande rymmer företag som American Capital Mortgage och Wage Works som spås få svårt att locka investerare.

Den här veckan noteras följande bolag:

ADS Tactical
American Midstream Partners
C&J Energy Services
Chefs Warehouse
Dunkin Brands Group
Horizon Pharma
Orchid Island Capital
Tangoe
Teavana Holdings
Union Agriculture Group
Wesco Aircraft
White Glove Health

Om bloggen


Daniel Kederstedt är SvD Näringslivs korrespondent i världens ekonomiska huvudstad – New York. Med utgångspunkt från Wall Street rapporteras här om finansvärlden, börserna och det internationella näringslivet.

@kederstedt på Twitter