Annons

Wall Street-bloggen

Daniel Kederstedt

Daniel Kederstedt

Någon lösning syntes inte i helgen och frågan är hur länge Barack Obama känner sig trygg nog i att inte använda sin makt som president och tvinga igenom en höjning. Bill Clinton har föreslagit just den vägen, men Barack Obama har flera gånger om förklarat att han helst inte vill gå just den vägen.

Att inte bara USA, utan snarare kanske hela världen, vill ha en lösning står dock tydligt då börserna pressas. I USA pekar det mesta på en tung vecka där utvecklingen förväntas peka mer och mer utför i takt med att dagarna går.

– Det är läskigt. Den amerikanska ekonomin håller världen som gisslan för en relativt liten ideologisk fråga, säger Miko Kumada, chef på LGT Capital Management till CNBC.

Samtidigt handlas de amerikanska räntorna något högre jämfört med i fredags. Den tioåriga statsobligationen ligger 1 punkt upp sedan i fredags på 2,98 procent.

– Reaktionen på marknaden är negativ men ännu är inte någon ”default” inprisad. Marknaden förväntar sig fortfarande att en uppgörelse genomförs, om än i sista minuten, säger räntestrategen Christopher Rieger på Commerzbank till Bloomberg News.

Även Stockholmsbörsen pressas av fiaskot kring budgetförhandlingarna, som riskerar att skicka in USA i en ny recession och skapa en ekonomisk kris vida större än den som briserade 2008. Ny turbulens – kryddad med den europeiska skuldkrisen – lär få Riksbanken att hålla en låg profil, vilket kan gynna de med bolån.

– Allt fler frågetecken dyker upp på den internationella konjunkturhimlen. Det talar för att Riksbanken går lite försiktigare fram med räntehöjningar, säger Robert Bergqvist, chefsekonom SEB, till TT.

Till följd av misslyckandet med att enas kring en höjning av skuldtaket riskerar USA sänkt kreditbetyg. Med rätta, kan nog tyckas. Landet njuter fortfarande – vilket många av er läsare brukar reagerar på här på bloggen – av högsta betyget från bland annat Moodys. Sänks betyget innebär det att USA måste spendera mer för att låna, pengar som annars skulle användas till att försöka få USA på fötter.

Standard & Poors, som även det har hotat med en sänkning av kreditbetyget, menar att den uppgörelse som mejslas fram måste vara bred.

– Görs bara en liten överenskommelse kommer det att leda till en nedgradering, sade John Chambers, ordförande på S&P i mitten på juli i en intervju.

Senast den 2 augusti måste USA ha löst frågan om skuldtaket.

Om bloggen


Daniel Kederstedt är SvD Näringslivs korrespondent i världens ekonomiska huvudstad – New York. Med utgångspunkt från Wall Street rapporteras här om finansvärlden, börserna och det internationella näringslivet.

@kederstedt på Twitter