Annons

Wall Street-bloggen

Daniel Kederstedt

Daniel Kederstedt

Vi ska vidare till Apple, men bara så vi får det avklarat:

Det grekiska börspaketet har skickat upp börserna världen över, men USA håller en njuggig inställning i öppningen. Dels har tungviktarna Caterpillar, General Electric (vinstlyft med 21 procent) och Verizon levererat kvartalssiffror, dels är fredagen egentligen den sista dagen för politikerna att enas kring skuldtaket om all pappersexercis ska hinna processas i tid – något som jag skriver om här.

Så.

Efter tisdagens succérapport har det spekulerats ivrigt i vad Apple ska göra med sin stora arsenal av rena pengar. Kassakistan rymmer 76,2 miljarder dollar men företaget är knappast känt för att pytsa upp stora slantar för stora företag. Rekordet ligger i dagsläget på 400 miljoner dollar för Next Software, vilket såg till att Steve Jobs vände tillbaka till Apple.

Efter att ha förra månaden ingått i en grupp som köpt på sig patent från Nortel för totalt 2,6 miljarder dollar, kommer nu uppgifter om att Steve Jobs skapelse har börjat tråna efter Hulu. Nätvideoföretaget, som framför allt ägs av Walt Disney, NewsCorp och NBC Universal, skulle kosta 2 miljarder dollar.

Ett förvärv av det hajpade företaget skulle innebära att Apple på allvar försöker ta sig in på marknaden för tv- och video via nätet. Apple har sedan tidigare visserligen Itunes där användaren mot en avgift kan se avsnitt och filmer, men Hulu skulle erbjuda ett tungt komplement resonerar analytiker och branschfolk. I slutet av augusti förra året hade tjänsten – som finns i en gratisversion fylld med reklam eller en där konsumenten betalar 8 dollar i månaden – en miljon användare och väntas i år dra in 500 miljoner dollar.

Hulu är ett av de mest intressanta företagen i USA just nu och omnämns ständigt som en utmanare till succéföretaget Netflix. Hulus ägare har dock förklarat att de vill göra sig av med nättjänsten och ska enligt uppgifter vara redo att slänga in exklusiva tv- och filmrättigheter under fem års tid för att kunna casha hem på företaget. Övriga intressenter kring Hulu ska enligt uppgifter vara AT&T, Google och Yahoo.

Vare sig Hulu eller Apple har valt att kommentera uppgifterna.

Om bloggen


Daniel Kederstedt är SvD Näringslivs korrespondent i världens ekonomiska huvudstad – New York. Med utgångspunkt från Wall Street rapporteras här om finansvärlden, börserna och det internationella näringslivet.

@kederstedt på Twitter