Annons

Wall Street-bloggen

Daniel Kederstedt

Daniel Kederstedt

För mindre än ett år sedan fanns en klar uppfattning bland invånarna i USA om att finansfolket som varit ansvarigt för krisen kommit alldeles för lätt undan.

Knappast någon ställdes inför rätta, många som hade gjort grova misstag belönades med nya jobb och kreditvärderingsinstituten – som slarvade enormt och bland annat inte granskade de värdelösa derivat som Wall Street snabbt förpackade om till mer värdefulla sådana – tycktes i det närmaste ha klarat sig fläckfritt.

Under de senaste månaderna har dock konsekvenserna börjat stå som spö i backen – applåderna låter förstås inte vänta på sig från en allmänhet som fortfarande dras med konsekvenser av krisen.

Nyligen tvingades Bank of America till den största uppgörelsen någonsin när företaget tvingades betala 8,5 miljarder dollar till 22 institutionella investerare efter att ha sålt på dem defekta bolåneprodukter innan krisen exploderade.

Nu kommer nästa uppgörelse.

Landets största långivare, Wells Fargo, har ingått en överenskommelse med centralbanken Federal Reserve om att betala 85 miljoner dollar för att grovt ha misskött sin bolåneverksamhet mellan 2004-2008. Institutet – som dock inte medger att det har gjort fel – ska enligt Federal Reserve ha styrt låntagarna mot de ökända subprimelånen trots att många av dem kunnat kvalificera sig för billigare och bättre möjligheter. Wells Fargo ska även ha förfalskat information i många av de ansökningar som kommit in för att kunna ge lån till människor med extremt dålig ekonomisk bakgrund.

Just 85 miljoner dollar må inte låta mycket men det är faktiskt nytt rekord för en konsumentuppgörelse signerad Federal Reserve. Mellan 3700-10 000 människor väntas kompenseras med allt från 1000 dollar till 20 000 dollar vardera.

Visserligen är det pengar gott nog för en finare semester på… eh, låt säga en sydamerikansk sandstrand? Men det lär knappast vara nog med plåster på såren för de som tog ett subprimelån, kanske på bankens uppmaning belånade bostaden ytterligare en eller flera gånger, och sedan när allt kraschade tvingades lämna ifrån sig nyckeln till långivaren. Föga förvånande spekuleras det nu i att Wells Fargo till följd av uppgörelsen kommer att få ta emot en mängd stämningar från människor som anser sig ha blivit felaktigt behandlade av banken.

Wells Fargo är bara en av alla aktörer som anklagas för att ha manipulerat bolån, Bank of America är en annan som har fått ta mycket kritik kring hur det har skött sin verksamhet. En nationell utredning pågår för tillfället där bolåneverksamheten innan och under finanskrisen granskas.

Wells Fargo, som är USA:s fjärde största bank, släppte för övrigt sin rapport för det andra kvartalet i tisdags. Institutet gjorde en vinst efter skatt på 3,9 miljarder dollar – 29 procent högre än samma period 2010. Intäkterna landade på 20,4 miljarder dollar, att jämföra med 21,4 miljarder dollar ett år tidigare.

Om bloggen


Daniel Kederstedt är SvD Näringslivs korrespondent i världens ekonomiska huvudstad – New York. Med utgångspunkt från Wall Street rapporteras här om finansvärlden, börserna och det internationella näringslivet.

@kederstedt på Twitter