Annons

Wall Street-bloggen

Daniel Kederstedt

Daniel Kederstedt

Ingredienser för att få en aktie att lyfta i svallvågorna av en skandal:

1 st: Paj.

1 st: Man som kallas Den Tyste Mördaren.

1 st: Tung försäkran om framtiden.

Obegränsat antal: Oroliga investerare.

Baka samman allt till en så stabil massa som bara är möjligt, släng in det i ugnen på högsta temperatur och servera NewsCorp.

Eller ja, jag vet inte hur aptitligt det där lät men ändå…

Företaget, som har varit extremt hårt ansatt sedan avlyssningsskandalen briserade kring News of the World, har slutligen börjat vinna tillbaka lite av den mark som det förlorat på börsen under de senaste veckorna. Detta sedan NewsCorps högste höns Rupert Murdoch (som han ju egentligen) och sonen James Murdoch frågats ut av det brittiska parlamentet.

Framträdandet, som igår direktsändes i amerikansk tv med aktiekursen tickande i realtid på skärmen, kryddades inte bara av att en man försökte trycka en paj i ansiktet på Rupert Murdoch. Nej, där fanns dessutom en försäkran om att den till synes väldigt trötta 80-årige mogulen knappast avser att lämna över sin post till sonen – ett budskap som investerarna tog emot med öppna armar och skickade upp aktien 5,5 procent.

Aktien har dock en bra bit kvar till dess att den återhämtat sig helt och hållet. Medieimperiet, noterat på Nasdaq, har rasat med 11 procent sedan i slutet av juni – att jämföra med en nedgång på 0,5 procent för S&P500-index under samma period. Aktien, som är ner med 5 procent sedan årsskiftet, handlas nu för 15:47 dollar. Gårdagens upphämtning innebär att företagets börsvärde återtog 2,2 av de 8,3 miljarder dollar som det förlorat sedan krisen briserade.

– Jag tror att stormen har lagt sig i och med framträdandet – de gjorde båda ett bra jobb. Personligen anser jag att stabilitet på chefsposterna inom medievärlden är en nyckel till framgång, säger Larry Haverty, chef på Gabelli Multimedia Funds, som äger NewsCorp-aktier till CNBC.

Laura Martin, analytiker på investmentbanken Needham & Co är inne på samma linje.

– Genom kommentarerna från Rupert framstod det som allt mer säkert att han kommer att sitta kvar på posten. En sådan försäkran är något som marknaden gillar.

I sin senaste kvartalsrapport visade NewsCorp upp intäkter på 328 miljarder dollar, vilket gav en vinst på 2,5 miljarder dollar. Siffrorna innebär att företaget spelar i samma division som bland annat Disney och Time Warner.

Fotnot: Smeknamnet Den Tyste Mördaren kommer från journalisterna inom NewsCorp. Rupert Murdoch är ökänd för att styra sin verksamhet med järnhand. Den som publicerat uppgifter som inte faller chefen i smaken visades genast dörren.

Om bloggen


Daniel Kederstedt är SvD Näringslivs korrespondent i världens ekonomiska huvudstad – New York. Med utgångspunkt från Wall Street rapporteras här om finansvärlden, börserna och det internationella näringslivet.

@kederstedt på Twitter