Annons

Wall Street-bloggen

Daniel Kederstedt

Daniel Kederstedt

Efter att ha legat på semester i lite mer än två veckors tid är Wall Street-bloggen tillbaka. Och vilket bättre sätt att göra det på än att slänga sig rakt in i rapportfloden där Bank of America, USA:s största bank, står för en rejäl brakförlust för det andra kvartalet: minus 8,8 miljarder dollar, eller 57 miljarder kronor om du så hellre vill. Det ska jämföras med en vinst på 3,1 miljarder dollar motsvarande period under fjolåret.

Vad som tynger Brian Moynihans bank är kostnader bolåneverksamheten, hårt ansatt sedan finanskrisen. Bank of America har gjort en uppgörelse som innebär att banken betalar tillbaka hela 8,5 miljarder dollar till investerare, däribland New York Federal Reserve Bank, Pacific Investment, MetLife och Blackrock.

Uppgörelsen kring de defekta bolåneprodukterna som härstammar från Countrywide Financial Corporation, som Bank of America tog över 2008, är den största som någonsin har ingåtts av ett finansinstitut.

– Uppenbarligen fortsätter vår stabila utveckling i vår underliggande verksamhet att skymmas av de kostnader som vi tvingas ta från vår bolåneärenden, säger Brian Moynihan. Vi avser att fortsätta anstränga oss för att lägga all oro kring bolånen bakom oss, bygga en stark kapitalbas genom våra verksamheter och ge aktieägarna de utdelningar som vi är skyldiga dem.

För att undvika att framtida finanskriser drabbar invånarna har kraven skärpts på bankernas kapitalbuffert. Att Bank of America är i behov av att ta in mer pengar för att klara dessa krav är inget som Brian Moynihan skriver under på (till skillnad mot vissa analytiker).

Resultat för det andra kvartalet landar på -0:90 dollar per aktie, att jämföra med en vinst på 0:27 dollar samma period ett år tidigare. Räknas effekterna av uppgörelsen bort landar resultatet på 0:33 dollar per aktie, vilket var förväntat. Analytikernas spådomar låg på 0:29 dollar, enligt Bloomberg News. De totala intäkterna för banken landade på 13,2 miljarder dollar – att jämföra med 29,2 miljarder dollar ett år tidigare. Raset på 54 procent kommer främst från ökade garantiutbetalningar kopplade till bankens bolåneverksamhet.

Aktien, som var upp 0,82 procent i förhandeln men efter några timmar ligger på minus 3 procent, har knappast visat upp sig från sin bästa sida i år. Resultatet stavas nämligen minus 27 procent, vilket kan jämföras med minus 12 procent för KBW:s Bank Index.

Även Goldman Sachs har släppt rapport idag. USA:s största investmentbank redovisar en vinst efter skatt på 1,1 miljarder dollar – att jämföra 8,8 miljarder dollar under andra kvartalet 2010. Analytikernas förväntningar låg på 8,2 miljarder dollar. Aktien var ned 3,3 procent i förhandeln men har efter några timmar återhämtat sig något.

Om bloggen


Daniel Kederstedt är SvD Näringslivs korrespondent i världens ekonomiska huvudstad – New York. Med utgångspunkt från Wall Street rapporteras här om finansvärlden, börserna och det internationella näringslivet.

@kederstedt på Twitter