Annons

Wall Street-bloggen

Daniel Kederstedt

Daniel Kederstedt

Apple gör som det har gjort så många gånger tidigare: Tar analytikernas förväntningar, knycklar ihop dem till en stor tjock boll och förpassar dem dit de hör hemma.

I papperskorgen.

Vinsten för det tredje kvartalet skrivs nämligen till hela 7,3 miljarder dollar, eller 7:79 dollar per aktie – vida högre än förväntade 5:87 dollar per aktie. Resultatet är dessutom mer än dubbelt så högt som under motsvarande period ett år tidigare, då vinsten landade på 3,3 miljarder dollar, eller 3:51 dollar per aktie.

Intäkterna, som förväntades stiga med 58 procent till 24,8 miljarder dollar, kom in på 25 miljarder dollar medan bruttomarginalen skrivs till 41,7 procent, mot väntade 39,2 procent.

Det extremt positiva resultatet, som fick aktien att tokrusa i efterhandeln, kommer främst från nya försäljningsrekord för såväl Iphone som Ipad. Apple sålde totalt 20,3 miljoner telefoner under kvartalet. Det är ett lyft på 142 procent jämfört med det tredje kvartalet 2011 och kan jämföras med en förväntad försäljning på 17,1 miljoner. Ipad-försäljningen, som steg med 183 procent, landade på 9,3 miljoner exemplar, vilket kan ställas mot spådomar om 7,8 miljoner sålda exemplar.

Vad gäller musikspelaren Ipod så lyckades dock inte it-bjässen leva upp till förväntningarna. Försäljningen har under ett års tid sjunkit med 20 procent för att nu landa på 7,5 miljoner exemplar. Analytikerna förväntade sig 8,2 miljoner sålde Ipod-enheter.

Antalet sålda datorer uppgick till3,95 miljoner – en ökning med 14 procent på ett års sikt.

För att fortsätta sitt erövringståg har Apple under den senaste tiden öst ur sig nyheter. Idag meddelade finanschefen Peter Oppenheimer att Lion, den nya versionen av operativsystemet Mac OS X, kommer att släppa under onsdagen. Samtidigt avslöjade en talesperson i Australien dessutom att Apple ska öppna 33 nya butiker under de närmaste två månaderna, framför allt i Kina där företaget upplevt ett rejält sug kring bland annat Iphone och Ipad. I dagsläget har Apple totalt 330 egna butiker fördelade på elva länder. Sverige är inte ett av dem.

Vad gäller släppet av Iphone 5 är inget ännu bekräftat. Företagets telefoner fortsätter dock att vara de mest omtalade runt om i världen, även om fajten mot Android-telefonerna är stenhård. Enligt analysfirman Comscore lyfte Iphones marknadsandel enbart med 1,4 procentenheter under perioden mars-maj. Dess marknadsandel var då, enligt CNBC, 26,6 procent, medan Android under samma period ökade med 5,1 procent till 38,1 procent.

Efter att ha stigit med 0,8 procent under tisdagen lyfter Apples aktie rejält i efterhandeln, upp 5,3 procent till 396:75 dollar. Det är ett nytt rekord.

Om bloggen


Daniel Kederstedt är SvD Näringslivs korrespondent i världens ekonomiska huvudstad – New York. Med utgångspunkt från Wall Street rapporteras här om finansvärlden, börserna och det internationella näringslivet.

@kederstedt på Twitter